marți, 13 ianuarie 2009

Transportul cu autobuzul

Autobuzul este mijlocul de transport în comun cel mai des folosit pe teritoriul Greciei şi, pentru turişti, cea mai bună modalitate de a cunoaşte îndeaproape viaţa grecilor.
Pentru a călători aveţi la dispoziţie reţeaua naţională de autobuze K.T.E.L., care asigură transportul pe aproape întreg teritoriul ţării.
Acest sistem de comunicaţii, eficient, sigur şi relativ ieftin, funcţionează atât pe distanţe mari cât şi pe distanţe scurte, inclusiv între principalele oraşe mari şi insulele din apropierea continentului.
Transportul interurban

Autobuzele interurbane K.T.E.L. de culoare verde sunt din ce în ce mai performante, pe marile axe rutiere (ex. Atena –Salonic) putând fi văzute tot mai multe autobuze supraetajate.
In Katerini găsiţi autobuze K.T.E.L. care fac legătura cu toate celelalte capitalele ale prefecturilor.
Acestea sunt rapide, ieftine, confortabile şi au o frecvenţă mare de circulaţie. Frecvenţa legăturilor nu este corelată cu afluxul de turişti.
Autocarele circulă fără întârzieri sau chiar, nu de puţine ori, ajung mai repede la destinaţie.
  • Spre Atena circulă zilnic autobuze, cu plecarea din Katerini la orele 9.30, 15.00 şi 24.00. Călătoria durează 6 ore şi biletul pentru un drum costă 24,70 €.
  • Spre Salonic autobuzele pleacă la interval de 30 minute. Biletul costă 5 €/persoană şi cei 68 km sunt parcurşi în cca 50 minute. Punctul terminus este autogara pentru autobuze K.T.E.L. din Salonic, situată la intrarea estică a oraşului.
Transportul orăşenesc
Paralia Katerini este legată de oraşul Katerini prin liniile de autobuze nr. 1 şi 2.
Autobuzele spre Katerini pornesc din piaţeta situată lângă mare, unde se află biserica, şi opresc în staţiile de pe strada Nikis.
Biletele se cumpără de la automate sau chioşcurile din staţii şi trebuie validate la urcare în aparatul de lângă uşă.
Preţul unei călătorii din Paralia Katerini până în Katerini este de 1,15 €.
Autobuzele locale din Katerini, care asigură şi legătura cu suburbiile, inclusiv Paralia Katerini şi Dion, circulă până la orele serii.
Autobuzul din Katerini spre Paralia Katerini se poate lua din piaţa centrală (Platia) sau din faţa cinematografului „Efkarpidis”.
Transportul public orăşenesc în Salonic este asigurat de o amplă reţea de autobuze, care fac legătura între diferitele zone ale oraşului şi suburbii.
Biletul standard costă 0,5 € (0,25 € pentru studenţi), dacă este cumpărat de la chioşcurile OASTH, sau 0,6 € (0,3 € pentru studenţi), dacă este cumpărat de la automatele de bilete din autobuze (atenţie, trebuie să aveţi suma fixă, pentru că automatele nu dau restul), şi trebuie validat imediat după urcare.

Acest tip de bilet permite transferul de pe o linie de autobuz pe alta, până la trei ori, în condiţiile validării fiecarei călătorii, fiind valabil timp de 70 minute de la prima utilizare, respectiv eliberare.

De asemenea, pot fi folosite: bilete pentru 24 ore (2 €) şi bilete pentru 7 zile (10 €), care permit călătorii nelimitate în intervalul de timp specificat, pe orice linie de autobuz, şi nu necesită validarea călătoriei la transferuri.

Studenţii plătesc jumătate din preţul biletelor, cu condiţia să dispună de o legitimaţie valabilă. Informaţii asupra traseelor şi programului autobuzelor pot fi obţinute zilnic la tel.: 185, între orele 07.00 şi 22.00.

Biletele de acest tip pot fi procurate de la chioşcurile OASTH.

Atenţie! Biletele trebuie validate imediat după urcarea în autobuz.

Călătoria fără bilet este sancţionată cu amendă, valoarea acesteia fiind de 60 de ori preţul unui bilet.

15 comentarii:

Eddy spunea...

Legatura dintre Katerini si Paralia Katerini este asigurata de linia de autobuze 1, 2 si autobuzul pt. Korinos care nu are numar. In majoritatea statiilor sunt afisate tabele electronice cu timpii aproximativi de asteptare pana la sosirea urmatoarei curse.
Ttariful actualizat al unui bilet din Katerini pana in statiune si invers este de 1,30 euro/sens.
Biletele se pot achiziona de la chioscurile din statii sau automatele de bilete (bilet culoare rosie). Automatele din Paralia si Katerini dau restul.
Statiile de imbarcare din Paralia sunt situate incepand de la Biserica si pana la iesirea din statiune (semafor). Statia de coborarae centrala din Katerini se afla in fata Bisericii Aghia Ecaterini (centru) iar statia de retur in statiune este in spatele Bisericii mentionate (fiind strazi cu sens unic). Intervalul de circulatie in sezon este de cca. 20 min.
Unele linii de autobuze ocolesc prin satul kalithea inainte de a ajunge in Katerini.

Milikas spunea...

Completările tale sunt în măsură să asigure vizitatorilor staţiunii toate detaliile de care au nevoie pentru o deplasare în Katerini lipsită de surprize nedorite.

Milikas spunea...

Sper ca cei care vor beneficia de informaţiile furnizate de ghid să nu uite la întoarcerea în România să-şi exprime satisfacţia sau insatisfacţia cu privire la utilitatea şi credibilitatea articolelor publicate.

Eddy spunea...

Ca ultima informatie se preconizeaza ca Primaria locala sa reduca tariful biletului de autobuz Paralia Katerini - Katerini si retur la 0,50 euro/persoana/sens. Se pare ca masura va intra in vigoare pana la Paste. O sa va tin la curent.

Milikas spunea...

Mulţumesc pentru informaţiile de actualitate pe care le-ai adus. Să sperăm că măsura va intra în vigoare măcar până pe 1 mai.

DanC spunea...

Aveti idee intre ce ore circula autobuzele? Exista vreo statie de autobuz apropiata de gara in Katerini? Mersi

Milikas spunea...

Autobuzele din Katerini spre Paralia Katerini circulă la interval de 15 minute, între orele 6 a.m. şi 11 p.m., dar, în eventualitatea că nu ajungi în Katerini în acest interval orar, poţi lua un taxi până în Paralia Katerini. Nu costă mai mult de 5-6 euro, dacă îl iei din staţie. În apropierea gării oraşului Katerini există atât staţie de autobuz, cât şi staţie de taxi.

Raluca Uluiteanu spunea...

Heeey, ma bucur mult sa gasesc aceasta postare. Daca ai stii de cand ma tot uit dupa transpor Atena - Salonic. Asadar, daca merg in Atena cu un ryanair si de acolo vreau sa ajung in Salonic, gasesc la fata locului autobuz, da? :) La fel pentru retur.
Multumesc,

Milikas spunea...

Desigur. Din aeroport ajungi in Kifisos - Autogara Centrala KTEL, de unde poti lua autocarul de Salonic, cu autobuzul X93. Pana in Kifisos faci cca 1 h, iar costul biletului este de 5 euro. Drumul Atena-Salonic este parcurs in cca 6 ore. Detalii despre orarul curselor gasesti pe http://ktelmacedonia.gr/en/routes/&tid=4. Calatorie placuta!

Marian Minea spunea...

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca exista autobus intre Paralia Katerini si Prionia, respectiv Litochoro - Paralia

Multumesc

Milikas spunea...

Ai autobuze (KTEL) din Katerini la Litochoro si retur (vezi costul si orarul la http://www.ktelpierias.gr/el/routes/litohoro-route-2.html), iar drumul dintre Litochoro (300 m altitudine) şi Prionia (1000 m altitudine), se poate parcurge fie pe jos fie cu maşina/taxiul (18 Km).

XtReMe Football spunea...

Buna ziua,
Din Salonic spre Nei Pori ce mijloc de transport recomandati?

Milikas spunea...

Recomandarea mea este transportul cu autoturismul (1 h) sau, in lipsa acestuia, cu trenul suburban OSE linia Thessaloniki-Larissa (1 h 12 min.). Trenurile circula zilnic la interval de 1-2 ore, iar costul unui bilet/sens este de 12 euro. Calatoria cu autobuzele KTEL dureaza 3 h si presupune doua etape distincte: Thessaloniki-Katerini (50 min.) si Katerini-Nei Pori (1 h 10 min.), iar transferul intre autobuze dureaza 1 h. Spre Katerini, autobuzele circula la interval de 60 min., in timp ce spre Nei Pori sunt doar 5 curse zilnic.

Anonim spunea...

Buna ziua!
Stii cineva cum se poate ajunge cu autobuzul din Gerakini în Salonic? Apoi de la autogara la Hotel Olimpia?

Milikas spunea...

Autobuzele KTEL efectueaza zilnic trei curse din Gerakini spre Salonic la orele: 9:00, 16:00 si, respectiv, 19:30. Costul unui bilet este de 8.30 €. Despre posibilitatile de transfer de la autogara, te poti adresa in scris la hotel Olympia anterior sosirii.