luni, 16 februarie 2009

Bouzoukia, distracţie a la grec

O vacanţă în Grecia fără bouzoukia este ca nunta fără lăutari.
Termenul bouzoukia desemnează localurile de noapte, în care se consumă cele mai incitante trăiri din viaţa grecilor de toate vârstele şi sexele: petreceri colective, foarte zgomotoase, pe muzică greceasă autentică, interpretată live la bouzouki, asociată cu dansuri tradiţionale de grup, spart de pahare şi bătăi cu flori.

Bouzouki este un instrument cu coarde specific grecesc, asemănător mandolinei, de forma unei pere şi gâtul extrem de alungit, care produce un sunet metalic, ascuţit, inconfundabil.
Localurile bouzoukia dispun de un spaţiu înălţat, special amenajat pentru orchestră şi solist (“pista”), şi de un ring de dans, înconjurat de mese, unde, de regulă, se bea whiskey sau vodcă şi se mănâncă alune sau migadale.
Printre mesele dreptunghiulare, angajatele localului oferă amatorilor garoafe îmbobocite la tăviţă sau coşuleţ (10 sau 20 de flori), pentru momentele culminante ale petrecerii, când, în semn de apreciere a talentului solistului, acesta devine ţinta vie a florilor proiectate de la distanţă de spectatorii extaziaţi.
Doar atunci când sunt aruncate în necunoscutele participante la petrecere, florile constituie obiectul flirturilor.
Bătaia cu flori înlocuieşte binecunoscutul obicei al aruncării cu farfurii, practicat până în anii 70, când a fost interzis.

Numai asistând la o astfel de petrecere poţi înţelege dragostea nemăsurată a grecilor pentru cântecele şi dansurile lor tradiţionale, de care par să nu se sature niciodată.
Cunoscuţii şi necunoscuţii se înlănţuie în ritmul frenetic impus de cântăreţii de bouzouki într-o adevărată horă a prieteniei şi generozităţii, armonizându-şi mişcările ca într-o coregrafie laborios pregătită în timp.
La bouzoukia, unde lumea vine pentru dans şi muzică, n-o să vedeţi beţivi şi bătăi iscate din senin şi nici n-o să auziţi vulgarităţi, ca în localurile din România.
De regulă, masa trebuie rezervată, iar preţul acestui serviciu creşte invers proporţional cu descreşterea distanţei faţă de scenă.
Mesele din apropierea scenei sunt rezervate, în mod obişnuit, pentru clienţii cu dare de mână şi pentru celebrităţi.
Preţul unei tăviţe cu garoafe variază între 5 şi 15 €, iar preţul unei sticle de băutură alcoolică, între 60 şi 250 €, în funcţie de renumele localului, de numele solistului şi de ziua în care loc reprezentaţia.
Nu de puţine ori, nota de plată pentru mesele amplasate în apropierea scenei reprezintă exclusiv costul florilor consumate şi, deşi pare de neconceput, poate depăşi uneori preţul unei maşini noi de marcă.
Cele mai bune localuri bouzoukia se găsesc în Salonic şi în Atena.
Deşi nu tocmai la îndemâna oricui, sub aspect financiar, participarea la un asemenea eveniment reprezintă o experienţă unică, care nu trebuie sub nici o formă ratată.
Dacă tot sunteţi în Grecia, distraţi-vă aşa cum numai grecii ştiu s-o facă!

Niciun comentariu: