miercuri, 11 februarie 2009

Recomandările MILIKAS pentru reuşita vacanţei în Paralia Katerini

Relaxaţi-vă!
Nu vă încărcaţi excesiv programul doar din dorinţa de a valorifica la maxim timpul petrecut în Paralia Katerini. Vacanţa este şi aşa prea scurtă, pentru a vă putea odihni cum se cuvine după un an de muncă. Ideea de a vedea mânăstirile de la Meteora, insula Skiathos sau Atena, dacă tot vă aflaţi în Grecia, este cu siguranţă extrem de ispititoare. Din păcate însă distanţele care trebuie parcurse sunt suficient de mari pentru a face aceste demersuri obositoare.
Mâncaţi ce mănâncă grecii!
Cât sunteţi în Paralia Katerini, uitaţi bucătăria românescă! Ar fi păcat să nu gustaţi mâncărurile specifice ale provinciei Pieria, apreciate de turiştii de pretutindeni: plăcintele cu brânză, spanac sau cremă de vanilie, precum şi mâncărurile naţionale, printre care: salata grecească (khoriatiki), renumitul tzatziki, frigăruile de porc sau miel (souvlaki) şi, nu în ultimul rând, moussaka şi baclavalele în variantele originale. Nu ezitaţi să stropiţi din belşug savuroasele bucate greceşti cu ouzo sau retsina, doar sunteţi în vacanţă!
Alegeţi localurile populare!
Nu vă opriţi să mâncaţi sau să beţi ceva la prima terasă ieşită în cale! Faceţi mai întâi un tur de recunoaştere, pentru a vă familiariza cu localurile existente, şi reţineţi unde sunt amplasate cele mai aglomerate taverne tradiţionale! Chiar dacă va trebui să aşteptaţi să se elibereze o masă, puteţi fi siguri că veţi mânca bine la un preţ nu foarte mare. 
Hoinăriţi pe străzile mai puţin comerciale, ca să vedeţi cum trăiesc localnicii!
Mergeţi în Katerini sau în Salonic şi plimbaţi-vă pe străduţele frecventate mai puţin de turişti! Opriţi-vă şi admiraţi casele din cartierele vechi şi intraţi în micile magazine ale comercianţilor de măsline, seminţe sau peşte !
Distraţi-vă aşa cum numai grecii ştiu s-o facă!
Evitaţi reprezentaţiile stereotipe de dans şi muzică grecească, popularizate de agenţiile de turism din Paralia Katerini sub numele de “seară grecească”! Ca să vedeţi cum se distrează grecii, mergeţi la faimoasele “bouzoukia” organizate în Katerini sau Salonic! În ciuda preţului mare, o experienţă de acest gen nu trebuie sub nici o formă ratată.
Vizitaţi locurile cât mai apropiate de Paralia Katerini, care au făcut Grecia renumită în întreaga lume!
Concentraţi-vă atenţia asupra obiectivelor turistice pentru a căror vizitare nu este nevoie să parcurgeţi sute de kilometri: Muntele Olimp, situl arheologic Dion, castelul Platamonas, satele Litochoro şi Paleos Panteleimonas, oraşul Katerini.
Imortalizaţi ceea ce vă impresionează în Paralia Katerini şi în locurile pe care le vizitaţi!

Mai târziu veţi putea revedea împreună cu prietenii fotografiile sau filmele, împărtăşindu-le impresii din locurile pe unde aţi trecut.
Cumpăraţi ceva care să vă aducă aminte de vacanţa petrecută în Paralia Katerini! Dintre sutele de suveniruri existente în magazinele din Paralia Katerini, alegeţi un obiect oricât de mic, cu valoare simbolică. Mărgelele komboloi pot fi purtate tot timpul în buzunar sau în geantă, iar dacă veţi învăţa să le utilizaţi corect, cu siguranţă vă vor scăpa de stres.
Comunicaţi cu grecii din Paralia Katerini pe limba lor!
Invăţaţi câteva cuvinte şi expresii uzuale în limba greacă! Un simplu "bună ziua" sau "multumesc" rostit în limba lui Aristotel, vă va atrage simpatia celor cu care luaţi contact în restaurante şi magazine.
Respectaţi tradiţiile locale!
Prin tradiţie, grecii sunt un popor ospitalier, iar orice străin este tratat ca atare. O cană cu vin, o ceaşcă de cafea, o floare sau un fruct proaspăt cules oferite străinilor sunt semne de ospitalitate. Deşi dragostea de oaspeţi (“philoxenia”) a grecilor este mai puţin evidentă în staţiunile turistice aglomerate, mai ales în perioadele de vârf sezonier, să nu vă miraţi dacă la sfârşitul mesei veţi primi din partea casei fructe sau prăjituri. Respectaţi gestul generos şi nu uitaţi să mulţumiţi în greceşte: “efharisto”!

VACANŢĂ PLĂCUTĂ ÎN PARALIA KATERINI !


Niciun comentariu: