miercuri, 31 decembrie 2008

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (V)

Băuturi

Ca aperitiv puteţi savura băuturi alcoolice locale, produse pe cale naturală, fără conservanţi, cum sunt: tsipouro şi ouzo. La felul principal puteţi bea vinuri locale albe sau roşii sau retsina.

Ouzo
(ούζο) este băutura alcoolică tradiţională a Greciei.
Este o băutură tare, cu un conţinut de alcool de 40% vol., obţinută din boască de struguri aromatizată cu anason, care se consumă ca atare sau cu puţină gheaţă sau apă, alături de aperitive numite „mezzes”, la întâlnirile cu prietenii.
Se bea din pahare obişnuite sau din mici recipiente de sticlă numite karafaki.


Amvikas, instalaţia în care se produce alcoolul pe cale tradiţională


Cel mai bun ouzo se fabrică în insula Lesbos (Mytilene), iar cele mai bune mărci comercializate sunt Ouzo Plomariou şi Barbayanni.

O sticluţă de 200 ml poate fi cumpărată cu mai puţin de 2 € în supermarket şi rareori depăşeşte 8 € în cele mai scumpe restaurante.

Tsipouro (τσίπουρο) este o băutură alcoolică tare, cu un conţinut de alcool de 35-40% vol., asemănătoare întrucâtva cu palinca, dar şi cu raki-ul turcesc.

Grecii îl consumă cu gheaţă şi uneori cu puţină apă, la petrecerile cu prietenii.
În nordul Greciei, localnicii produc în casă propriul Tsipouro, numit în unele zone şi raki sau tsikoudia.
În supermarketuri şi în micile magazine săteşti preţul acestuia este foarte scăzut.
Retsina este un vin specific grecesc, al cărui gust penetrant de răşină, se datorează procesului de conservare cu totul aparte: strugurii sunt ţinuţi în butoaie noi din lemn de conifere, care păstrează intact gustul depunerilor de răşină de pe copacii netăiaţi.
Se serveşte rece, de regulă lângă aperitive. Cel mai popular este sortimentul Kourtaki Retsina.
Boutari este un vin de producţie locală din regiunea Macedonia.

Mavrodaphne este un vin dulce de Patras, de culoare închisă şi tărie ridicată, asemănător vinului de Porto.

În baruri şi cafenele (kafeneia), în zonele frecventate de turişti şi în oraşe, se găsesc şi băuturi alcoolice din import (scotch, bourbon, gin etc). Denumirea grecească pentru whiskey este ουίσκι.

Berea (bira: μπύρα) este disponibilă în variante locale ca Mythos şi Alpha, cât şi ca produs al marilor companii nord-europene Heineken şi Amstel fabricat în Grecia.
Apa. În mod obişnuit la orice băutură comandată ţi se serveşte gratuit un pahar cu apă.
În unele localuri însă, apa servită (în special cea îmbuteliată) se plăteşte, indiferent dacă ai comandat-o sau nu.
Cafeaua (kafes: καφές)
Grecia este plină de cafenele (kafeneia) şi cafeterii (kafetéries).
Cafeteriile sunt localuri preferate de grecii sub 35 de ani, în care, pe lângă cafea, se serveşte o largă gamă de băuturi (bere, vin, băuturi alcoolice), gustări, prăjituri şi îngheţată.
Cafenelele sunt frecventate în special de bărbaţii de peste 50 de ani, dar oricine le păşeşte pragul este bine primit.
În mod tradiţional, cafeaua grecească - ellinikós kafés sau ellinikós- reprezintă o variantă mai slabă a cafelei turceşti.
Deşi uşor mai slabă în comparaţie cu aceasta, cafea grecească este o cafea tare. Orice s-ar întâmpla, nu comandaţi cafea turcescă ! Riscaţi să fiţi prost văzuţi.
Sortimentul cel mai solicitat în cafeterii pe timpull verii este frappe-ul (φραπέ), o cafea grecească originală, cu adevărat reconfortantă, ce poate fi comandată cu sau fără lapte, îndulcită sau nu.
Dacă doriţi cafea la filtru, este bine să cereţi filtrou (φίλτρου).
Espresso sau cappuccino fredo sunt alte sortimente extrem de solicitate de turişti. Espresso fredo constă în cafea espresso cu gheaţă, fără adaos de lapte sau spumă.
Ceea ce merită să încercaţi neapărat este un lichior local făcut în casă din coarne, mure, mandarine şi alte fructe culese de pe versanţii Muntelui Olimp.

Niciun comentariu: