sâmbătă, 6 decembrie 2008

Turnul Alb (Lefkos Pyrgos)

Turnul Alb este o structură de apărare de formă circulară, cu diametrul de 22,7 m şi înălţimea de 35 m, datând din secolul al XV-lea.
A fost construit in timpul scurtei perioade de ocupaţie veneţiană (1623) pe locul unui vechi turn bizantin, care făcea legătura între zidul estic al cetăţii Salonic (partea păstrată în prezent) şi zidul dinspre mare, dărâmat în 1866.
Mai târziu a fost folosit drept fortăreaţă (Fortareaţa Kalamaria) de către ieniceri şi apoi ca închisoare pentru condamnaţii la moarte.
In secolul al XX-lea, turnul a servit apărării aeriene, iar mai apoi ca post de observare meteo, pentru a deveni, într-un final, ceea ce este în prezent, muzeu şi principala atractie turistica a orasului Salonic.
Din 1985, când a fost restaurată, construcţia nu mai păstrează culoarea albă, care a consacrat-o ca simbol al oraşului.
Muzeul Bizantin din Turnul Alb găzduieşte numeroase colecţii de sculpturi, fresce, fragmente de pardoseli mozaicate şi de mozaicuri de perete, icoane, monede, inscripţii, vase de ceramică, obiecte din sticlă şi metal.
O scară în spirală, de 120 m lungime, lipită de peretele exterior, reduce diametrul interior al clădirii la 8,5 m.
Exceptând ultimul nivel, fiecare etaj dispune de câte o cameră circulară, înconjurată de camere mai mici, de formă rectangulară.
Scara care face legătura între cele 6 niveluri ale clădirii, duce la o cafenea cochetă, cu preţuri accesibile, şi la acoperişul crenelat. Panorama, care se deschide de aici asupra portului - al doilea ca marime după Pireu - şi zonei Kastra (Ano Poli), este impresionantă.
Turnul Alb este situat pe malul mării, la capătul Bd. Nikis.
Program de vizitare:Luni 12.30-19.00, Marţi-Duminică 8.00-19.00. Intrarea este liberă pentru studenţi.

Niciun comentariu: