marți, 9 decembrie 2008

Biserica Agia Sofia

Biserica Agia Sofia este cea mai mare şi mai renumită biserică bizantină din Salonic. Aceasta a fost ridicată în secolul al VIII-lea, după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol, datând din secolul al VI-lea.
Precum originalul, biserica din Salonic deţine un dom impresionant, susţinut de coloane de marmură sculptate.


Transformată în moschee în secolul al XV-lea şi readusă la destinaţia iniţială în 1913, biserica a fost aproape complet restaurată în secolul al XX-lea.
Deşi nu mai păstrează atmosfera uşor prăfuită, dar încărcată de sacralitate a bisericilor vechi, mai puţin sau deloc reabilitate, prin valoarea istorică şi artistică pe care o reprezintă, biserica constituie totuşi un obiectiv turistic care nu trebuie ocolit.
Din fericire, în ciuda evenimentelor tumultuoase la care biserica a stat mărturie, câteva din mozaicurile originale s-au păstrat intacte.Unele dintre acestea, care nu conţin reprezentări umane, datează din perioada iconoclastică a secolului al VIII-lea, când ilustrarea figurilor umane în arta religioasă era interzisă. Iconoclaştii au distrus numeroase opere de artă vechi, inclusiv icoane.
Cea mai valoroasă frescă monumentală este Ridicarea la Ceruri, datând din secolul al IX-lea.O altă lucrare de excepţie o constituie mozaicul reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus.
De curând, un număr impresionant de cărţi, manuscrise şi documente vechi, printre care şi picturi aparţinând secolului al IX-lea, au fost descoperite într-o încăpere a bisericii.
În prezent, Biserica Sfânta Sofia se află pe lista monumentelor bizantine incluse în Patrimoniul UNESCO.
Biserica este situată în Piaţa Agia Sofia - una dintre cele mai frumoase pieţe publice ale Salonicului, între bulevardele Tsimiski şi Egnatia.

Niciun comentariu: