duminică, 28 decembrie 2008

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (III)

Leguminoase (fasole boabe, linte, mazăre, soia)
Leguminoasele joacă un rol important în pregătirea mâncărurilor locale. Unele dintre cele mai gustoase sunt:
• Ciorba de fasole
• Fasole boabe la cuptor
• Supă de linte
• Ciorbă de pui cu mazăre.

Peşte şi fructe de mare
Datorită deschiderii la mare, peştele şi fructele de mare constituie tot timpul anului materia primă pentru o multitudine de feluri gustoase, cum ar fi:

• peşte mărunt (sardele, anşoa) prăjit sau fript;
• peşte mare (peşte spadă, limbă de mare) prăjit sau fript;

• peşte mediu (barbun, doradă) prăjit sau fript;
• Creveţi şi midii prăjite sau gătite cu brânză (Saganaki) ori în alte moduri;
• Caracatiţă (khtapodhi) prăjită, friptă pe cărbuni sau fiartă în vin.

Totuşi, exceptând câteva varietăţi de sardine, anşoa (gavros), gopes şi macroul (kolios) peştele şi fructele de mare nu sunt o mâncare convenabilă.

Iată doi termeni, trecuţi în paranteză pe meniuri în dreptul felurilor din carne şi peşte, a căror semnificaţie este bine să o cunoaşteţi: dopios, însemnând local, şi katepsigmenos, însemnând congelat, abreviat de obicei kat.

Niciun comentariu: