Leguminoasele joacă un rol important în pregătirea mâncărurilor locale. Unele dintre cele mai gustoase sunt:
• Ciorba de fasole
• Fasole boabe la cuptor
• Supă de linte
• Ciorbă de pui cu mazăre.
Peşte şi fructe de mare
Datorită deschiderii la mare, peştele şi fructele de mare constituie tot timpul anului materia primă pentru o multitudine de feluri gustoase, cum ar fi:
• peşte mărunt (sardele, anşoa) prăjit sau fript;
• peşte mare (peşte spadă, limbă de mare) prăjit sau fript;
• peşte mediu (barbun, doradă) prăjit sau fript;
• Creveţi şi midii prăjite sau gătite cu brânză (Saganaki) ori în alte moduri;
• Caracatiţă (khtapodhi) prăjită, friptă pe cărbuni sau fiartă în vin.
• Caracatiţă (khtapodhi) prăjită, friptă pe cărbuni sau fiartă în vin.
Totuşi, exceptând câteva varietăţi de sardine, anşoa (gavros), gopes şi macroul (kolios) peştele şi fructele de mare nu sunt o mâncare convenabilă.
Iată doi termeni, trecuţi în paranteză pe meniuri în dreptul felurilor din carne şi peşte, a căror semnificaţie este bine să o cunoaşteţi: dopios, însemnând local, şi katepsigmenos, însemnând congelat, abreviat de obicei kat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu