marți, 16 decembrie 2008

Manifestări culturale şi religioase în împrejurimile Paraliei Katerini

În perioada verii, nu departe de Paralia Katerini, în Katerini, Dion, Litochoro şi Platamonas sunt organizate o serie de manifestari culturale şi religioase, reunite sub auspiciile Festivalului Olympus şi ale Festivalului Internaţional de Folclor, care fac din Pieria o regiune cu o viaţă culturală contemporană, bogată şi dinamică.
În cadrul Festivalului Olympus sunt prezentate piese de teatru din repertoriul grec (antic şi modern) şi internaţional, spectacole de balet, concerte de muzică clasică şi populară, şi sunt organizate mese rotunde având ca tematică semnificaţia arheologică a regiunii.
Reprezentaţiile au loc în incinta Teatrului Antic din Dion, unde însuşi Euripide şi-a prezentat primele reprezentaţii ale unor piese, şi a Castelului de la Platamonas, în lunile iulie, august şi septembrie şi atrag anual mai mult de 40.000 de spectatori.
Festivalul Internaţional de Folclor
aduce în prim plan muzica şi dansul de pretutindeni, alături de o impresionantă colecţie de costume tradiţionale.
Pe lângă aceste manifestări, în cadrul cinematografului municipal amplasat în aer liber pe acoperişul clădirii primăriei din Katerini, vara se pot urmări filme artistice.
Alte cinematografe în aer liber funcţionează pe timpul verii în incinta teatrelor din Platamonas şi Leptokarya.

Sărbători religioase locale (panigyria):
24 iunie: Agios Ioannis
1 iulie: Agii Anarghyrii
7 iulie: Aghia Kyriaki
17 iulie: Agia Marina
20 iulie: Profitis Ilias
26 iulie: Agia Paraskevi
27 iulie: Agias Pandeleimon
2 august: Agios Stefanos
12 august: Agios Mattheos
2 septembrie: Agios Mamas
15 septembrie: Agios Nikitas

Sărbătorile religioase locale sunt sărbători cu dată fixă dedicate sfinţilor, care încep cu o ceremonie religioasă şi se termină la primele ore ale dimineţii într-o manieră mai puţin pioasă decât ar trebui.

Niciun comentariu: