vineri, 26 decembrie 2008

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (I)

Bucătăria regiunii Pieria cuprinde o mare diversitate de mâncăruri naţionale, locale şi tradiţionale, dulciuri şi băuturi.
Mâncărurile tradiţionale, servite la evenimente, la mesele cu prietenii şi cu familia, răspândesc arome de busuioc, oregano, mentă, cimbru, nucşoară şi scorţişoară.
Bucătăria Macedoniei şi a Pieriei, combinaţie inseparabilă, este caracterizată prin diferite sortimente de produse din carne, brânză şi de patiserie.
Specificul zonei îl reprezintă marea varietate de gustări de tip snack food: de la Bougatsa, servită la micul dejun, la Pastas seara, şi Gyros şi Souvlaki peste zi. Peste tot în oraş găseşti linte şi fasole, plăcinte, friptură şi, în special în timpul sezonului de vânătoare, carne de vânat, dar şi peşte şi fructe de mare, servite cu predilecţie pe litoral.
Diversitatea felurilor de mâncare disponibile a crescut şi mai mult odată cu afluxul de preparate din zonele Pondos, Sarakatsani şi Asia Mică.
În foarte multe reţete se foloseşte uleiul de măsline, legumele, făina şi peştele din Marea Mediterană, ingrediente care constituie baza bucătăriei mediteraneene.
Majoritatea acestor mâncăruri sunt disponibile în tavernele, restaurantele şi ouzeriile din Pieria.

Mâncăruri locale

Specialitatea bucătăriei macedonene – şi a regiunii Pieria – o constituie plăcintele tradiţionale: plăcinta cu brânză (tyropita), plăcinta cu spanac (spanakopita), plăcinta cu cârnaţi, plăcinta cu dovleac (kolokythopita), plăcinta cu lapte şi vanilie, plăcinta cu carne (kreatopita), plăcinta cu carne de pui (kotopita), plăcinta cu legume (hortopita), plăcinta cu orez, plăcinta cu ceapă (kremidopita), plăcinta cu mere (milopita).

Niciun comentariu: