miercuri, 10 decembrie 2008

Panagia Achiropiitos

Biserica Panagia Achiropiitos, datând din secolul al V-lea, este singura din perioada creştină timpurie care s-a păstrat aproape intactă, fără să necesite restaurări şi renovări.
Biserica are trei nave şi un nartex pe latura vestică şi o intrare secundară cu un propilion monumental plasat în centrul peretelui sudic.


La terminaţia estică a aripii nordice se găseşte o capelă.
Din decoraţiunile interioare se păstrează câteva fragmente de mozaicuri datând din secolul al V-lea D.C.
Coloanele monolitice din marmură, laborios decorate cu capiteluri încununate cu frunze de acant, contrastează cu mozaicurile, ornamentate simplist, cu cruci aurite, păsări şi motive florale delicate.
Frescele din secolul al XIII-lea, ilustrând câţiva din cei 40 de martiri, sunt, de asemenea, păstrate.


Ridicată pe ruinele unor vechi băi romane, biserica a fost închinată Fecioarei Maria “neplămădită de mâini omeneşti” (Achiropiitos) – nume care se referă probabil la imaginea de cult, şi a fost primul lăcaş din Salonic transformat în moschee, după cucerirea oraşului de către turci, în 1430.
În timpul ocupaţiei otomane, toate decoraţiunile figurative de pe fresce şi mozaicuri au fost distruse. În 1930, biserica şi-a recăpătat destinaţia iniţială.
În prezent, monumentul, care figurează pe lista obiectivelor incluse în patrimoniul UNESCO, funcţionează ca biserică creştină.


Ca vechime, Panagia Achiropiitos este a doua biserică din Salonic şi posibil cea mai veche din estul bazinului Mării Mediterane, care continuă să funcţioneze fără întrerupere.
Biserica este situată în Piaţa Agia Sofia, la nord de Bulevardul Egnatia.

Niciun comentariu: