joi, 11 decembrie 2008

Biserica Agios Demetrios

Biserica Sfântul Dimitrie adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sărbătorit de întreaga Biserică Ortodoxă la 26 octombrie.
Sântul Dumitru – un militar, de origine greacă, în armata romană, a fost martirizat în timpul împăratului Galerius, în anul 306 Î.C., devenind patronul spiritual al Salonicului.
Monumentul este o biserică cu cinci nave laterale, cu un nartex şi un transept.

Prima biserică a fost un mic paraclis, construit puţin timp după 313 D.C. pe ruinele unei băi romane.
În secolul al V-lea D.C., eparhul Leontios a construit pe acelaşi loc o biserică mare cu trei nave laterale, care a ars între 626 şi 634 Î.C.



În scurt timp, a fost ridicată biserica cu cinci nave. În 1493, aceasta a fost transformată în moschee, în 1912 a fost redată creştinătăţii, dar în 1917 a fost din nou distrusă de un incendiu. A fost refăcută complet şi a început să funcţioneze în 1949.


Sub altar şi sub transept se află o criptă. În cripta Sf. Dimitrie sunt expuse publicului obiecte care au rezistat incendiului din 1917 şi articole scoase de lumină de săpăturile recente efectuate în incinta monumentului.


În colţul sud-estic al bisericii se află capela Sf. Euthymios. Frescele din secolul al XIV-lea prezente aici, imprimă capelei o atmosferă de intensă religiozitate.

Biserica Sfântul Dimitrie este situată la intersecţia străzilor Agios Dimitrios şi Agios Nikolaos, la un bloc spre nord de Piaţa Romană, la poalele oraşului vechi. Program: Luni 12:30-7pm; Marţi-Sâmbătă 8am-8pm; Duminică 10:30am-8pm. Autobuzele 22 şi 23, care opresc la interval de 10 minute în staţia de lângă biserică, circulă spre Piaţa Eleftherias.

Niciun comentariu: