vineri, 9 ianuarie 2009

Siguranţa rutieră pe drumurile publice din Grecia

Cu 35.000 de accidente grave anual şi 23 de morţi în accidente rutiere la 100.000 de locuitori, Grecia nu se bucură de o securitate rutieră strălucită.
Legea sancţionează conducătorii auto depistaţi a avea o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contravenţie) şi 0,50 g/l (delict).
Utilizarea sistemelor antiradar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă.
Legislaţia elenă (Legea nr.3431/2006 - Despre comunicaţiile electronice şi alte dispoziţii) prevede o serie de dispoziţii împotriva celor care încalcă clauzele autorizaţiilor de utilizare a frecvenţelor radio sau a celor de transmisie de date numerice.
Autorităţile de poliţie elene aplică - in extenso - prevederile acestei legi şi la categoria participanţilor la circulaţia auto pe drumurile publice care utilizează sisteme de detectare a radarului, considerând că dispozitivele menţionate perturbă buna funcţionare a mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului.
Sancţiunile stabilite de lege prevăd pedeapsă cu închisoarea de până la 6 luni, amendă de la 3.000 până la 1,5 milioane € şi confiscarea echipamentului tehnic şi a mijlocului din care a fost executată operaţiunea - după emiterea hotărârii penale irevocabile.
Cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă cu autoturismul, în situaţia în care parchează ilegal, sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 40-150 €, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
În situaţii excepţionale, se aprobă restituirea numerelor de circulaţie, înaintea termenului de 20 de zile, dacă se face dovada că posesorul autoturismului este cetăţean străin şi se înapoiază în ţara de origine, înaintea scurgerii celor 20 de zile.
Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni în favoarea cetăţenilor români pe lângă autorităţile locale.

· Conducătorii auto trebuie să poarte centura de siguranţă, să nu depăşească viteza legală admisă (130 km/h pe autostradă, dacă nu există limitări, şi 50 km/h în localităţi, dacă nu există limitări).
· Traficul şi semnalizarea sunt la fel ca în majoritatea ţărilor europene.
· O atenţie specială trebuie acordată trecerilor peste căile ferate nesupravegheate. Încălcarea regulilor de trafic se sancţionează cu amenzi usturătoare.
· Pe drumurile de ţară, curbele bruşte sunt frecvente. De aceea, conducătorii auto trebuie să fie prudenţi, în special noaptea.
În caz de accident

Atenţie! În Grecia constatarea amiabilă a accidentelor se face de puţină vreme şi un mare număr de vehicule nu sunt asigurate.
Teoretic, nu e nevoie să anunţaţi Poliţia (tel.: 100) dacă nu există victime, dar este indispensabil să faceţi acest lucru dacă celălalt autoturism nu este asigurat.
Pentru orice eventualitate, luaţi numărul de înmatriculare, numărul asigurării şi numărul contractului (îl găsiţi în partea de sus a parbrizului) şi datele autoturismului.
Ca regulă generală, în caz de litigiu, martorii sunt foarte cooperanţi şi îşi oferă singuri datele.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto străin poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate.
În astfel de cazuri se recomandă angajarea unui avocat local.
Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.
Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Pentru scutere şi motorete închiriate, în caz de accidente care nu implică alte vehicule, pilotul plăteşte stricăciunile firmei de închirieri.
Păstraţi factura reparaţiilor, pentru a primi despăgubiri la întoarcerea în ţară.

Legături utile

Asistenţă gratuită pentru anumite reparaţii, informaţii generale privind circulaţia pe drumurile publice în Grecia şi legislaţia rutieră:
ELPA Serviciul de Asistenţă Rutieră
2-4 Messogion, AtenaTel: (+30) 210 7791615 Fax: (+30) 210 7786642
ELPA Call centre: 104
Biroul International pentru Asigurări 10, Xenofontos, AtenaTel. (+30) 210 3238370, 3238402, 3238455 şi 3238654

5 comentarii:

Anonim spunea...

In statiune respectarea indicatoarelor si a legii ruteire lasa foarte mult de dorit. De aceea in momentul in care va deplasati cu masina prin statiune este de preferat sa conduceti foarte precaut oprind chiar si acolo unde nu este cazul (daca aveti prioritate asigurati-va ca altcineva va respecta si el semnificatia indicatorului pe care-l are).
La deplasarea in Grecia conduceti cu prudenta, soferii amatori greci nu sunt renumiti prin profesionalismul lor.
De asemenea, nu fortati galbenul sau trecerea la nivel e cale ferata.
Fiti civilizati in trafic, claxonatul nu este uzual in Grecia si de asemenea oferirea prioritatii unui pieton sau unui alt vehicul chiar daca nu are prioritate, aici este o norma frecventa de civilizatie in trafic.

Milikas spunea...

Informaţiile furnizate de tine sunt extrem de preţioase şi sper să fie folosite cu succes de conducătorii auto care se vor deplasa în acest an în Paralia Katerini.

Anonim spunea...

Eu am fost de curand si am facut accident de masina . Am intrat cu ea( hire car ) intr un sant . :) Legat de indicatoare pot sa spune ca nu prea exista -sunt sterse unele sau altele inexistente ,plus ca semn de curba periculoasa nu am intalnit (ps: viteza a fost de fapt cauza accidentului meu) dar totusi ,daca era semnalizata poate mai incetineam :) ce sa mai spun acum, astept nota de plata - masina acum este in service la ei la reprezentanta . voi stiti ce se face in astfel de cazuri ? mi s-a spus ca masina nu are asigurare decat in caz de accident cu alta masina ,ATAT . in rest spun ei, trebuie sa platesc eu ,toata dauna . multumesc anticipat !

Anonim spunea...

in data de 15.08.2013 m-a lovit un grec nebun ce mergea cu cel putin 150 km/h in spate stinga.M-a proiectat peste un sant intr-un cotet cu gaini,unde erau 2 persoane,si de aici incepe calvarul.Am sunat la ambasada,consulat,societatea de asigurare a grecului,numerele de pe cartea verde pe care o posed, ,,la cel de sus ,, si am ajuns ca in data de 20.08.2013 sa-mi ridic masina pe proprile cheltuieli sa o duc la un ,,garaj,,apropiat ca sa vina ,,maria sa inspectorul,,de la societatea de asigurari a grecului.Actele mele le-a retinut politia asigurarea ,carnetul,si talonul masini a trebuit sa ma rog de un grec sa le recuperez dupa 2 zile sa ma duca la 100 km de un am fost izolat,respectiv din Ierisos.Fetita de 6 ani care era in masina afost lovita la cap ,sper fara probleme ulterioare,salvarea nici nu sa uitat la noi,zicind uterior ca am refuzat asistenta(de la politie am aflat).De mila un grec ne-a dus la un control in acea seara la un spital(bine ca nu a fost grav).Si stam si asteptam sa ......Si uite asa am facut praf o groaza de bani.Si uite asa mi-am facut praf nervi.Si uite asa am petrecut un concediu in frumoasa tara Grecia.Si uite asa sfatui sa bagati de seama unde si cum vreti sa mergeti in concediu.O sa mai completez scenariul demn de ...

curtmola spunea...

eu am lovit noaptea un ciine ce mi-a sarit in fata pe autostrada. acum , asigurarile de la noi nu acopera asa ceva deci va trebui sa ma judec cu "autostrazile" de la ei, nu?
a mai patit cineva asa ceva?