miercuri, 4 februarie 2009

Recomandări privind călătoria cu autoturismul spre Paralia Katerini

  • Asiguraţi-vă că dispuneţi de toate actele necesare pentru călătorie. Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Republicii Elene.
  • Pentru orientare folosiţi GPS-ul, care oferă nu numai informaţii detaliate asupra reţelei de drumuri, ci şi localizarea hotelurilor, restaurantelor, benzinăriilor etc.
  • Acordaţi o atenţie specială indicatoarelor prezente la punctele de trecere a frontierei. Cunoaşterea convenţiilor privind circulaţia rutieră pe teritoriul ţărilor tranzitate vă va scuti de eventuale neplăceri.
  • Nu folosiţi sisteme anti-radar sau de detectare a radarului! Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier Elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
  • Nu depăşiţi viteza legală! Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile) – articolul 20 din actul normativ menţionat.
  • Nu conduceţi sub influenţa alcoolului! Legea sancţionează conducătorii auto depistaţi a avea o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contravenţie) şi 0,50 g/l (delict).
  • Nu folosiţi telefonul mobil în trafic, nu circulaţi pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, nu depăşiţi pe linie dublă, nu treceţi pe culoarea roşie a semaforului, respectaţi semnalele agentului de circulaţie, opriţi în locuri amenajate! Poliţia elenă aplică amenzi mari şi vă poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatrulare pentru aceste abateri. Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.
  • Nu parcaţi în locuri nepermise! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
  • Respectaţi regulamentul vamal grec! Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.
  • În virtutea legii elene nr. 5351/1932, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Grecia obiecte antice este pasibilă să primească o pedeapsă între 1 lună şi 5 ani de închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau comisariatului de poliţie cel mai apropiat, expune deţinătorul unei urmăriri penale.
  • În caz de accident de circulaţie o constatare a poliţiei este obligatorie.
  • Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului.
  • Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
  • Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto străin poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. În astfel de cazuri se recomandă angajarea unui avocat local. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.
  • Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
  • Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu intotdeauana GPS-ul va scoate din incurcatura. In zona Pieria GPS-ul functioneaza perfect pana in Katerini, apoi in fucntie de tipul programului de orientare pe care-l aveti va poate da o indicatie corecta sau nu. Urmariti in paralel indicatoarele.

Milikas spunea...

Mulţumesc pentru precizări. Urmărirea indicatoarelor poate reprezenta, întradevăr, o alternativă demnă de luat în consideraţie pe tronsonul de drum Katerini - Paralia Katerini.

Anonim spunea...

daca nu te verifica nimeni la vama, de unde stiu ca au trecut cele 90 de zile in care este valabil permisul auto?

e un ghid scris inainte de aderarea la UE?

(felicitari oricum pentru efort)

Milikas spunea...

Intrarea/iesirea tuturor autovehiculelor pe/de pe teritoriul Republicii Elene este inregistrata video si stocata in baza de date. In acest fel, intervalul de 90 de zile in care permisul auto este valabil, poate fi cu usurinta determinat.
Uneori, pot fi solicitate si cartile de identitate/pasapoartele ocupantilor autoturismului pentru inregistrarea datelor in calculator.
Multumesc pentru apreciere.