luni, 16 februarie 2009

Bouzoukia, distracţie a la grec

O vacanţă în Grecia fără bouzoukia este ca nunta fără lăutari.
Termenul bouzoukia desemnează localurile de noapte, în care se consumă cele mai incitante trăiri din viaţa grecilor de toate vârstele şi sexele: petreceri colective, foarte zgomotoase, pe muzică greceasă autentică, interpretată live la bouzouki, asociată cu dansuri tradiţionale de grup, spart de pahare şi bătăi cu flori.

Bouzouki este un instrument cu coarde specific grecesc, asemănător mandolinei, de forma unei pere şi gâtul extrem de alungit, care produce un sunet metalic, ascuţit, inconfundabil.
Localurile bouzoukia dispun de un spaţiu înălţat, special amenajat pentru orchestră şi solist (“pista”), şi de un ring de dans, înconjurat de mese, unde, de regulă, se bea whiskey sau vodcă şi se mănâncă alune sau migadale.
Printre mesele dreptunghiulare, angajatele localului oferă amatorilor garoafe îmbobocite la tăviţă sau coşuleţ (10 sau 20 de flori), pentru momentele culminante ale petrecerii, când, în semn de apreciere a talentului solistului, acesta devine ţinta vie a florilor proiectate de la distanţă de spectatorii extaziaţi.
Doar atunci când sunt aruncate în necunoscutele participante la petrecere, florile constituie obiectul flirturilor.
Bătaia cu flori înlocuieşte binecunoscutul obicei al aruncării cu farfurii, practicat până în anii 70, când a fost interzis.

Numai asistând la o astfel de petrecere poţi înţelege dragostea nemăsurată a grecilor pentru cântecele şi dansurile lor tradiţionale, de care par să nu se sature niciodată.
Cunoscuţii şi necunoscuţii se înlănţuie în ritmul frenetic impus de cântăreţii de bouzouki într-o adevărată horă a prieteniei şi generozităţii, armonizându-şi mişcările ca într-o coregrafie laborios pregătită în timp.
La bouzoukia, unde lumea vine pentru dans şi muzică, n-o să vedeţi beţivi şi bătăi iscate din senin şi nici n-o să auziţi vulgarităţi, ca în localurile din România.
De regulă, masa trebuie rezervată, iar preţul acestui serviciu creşte invers proporţional cu descreşterea distanţei faţă de scenă.
Mesele din apropierea scenei sunt rezervate, în mod obişnuit, pentru clienţii cu dare de mână şi pentru celebrităţi.
Preţul unei tăviţe cu garoafe variază între 5 şi 15 €, iar preţul unei sticle de băutură alcoolică, între 60 şi 250 €, în funcţie de renumele localului, de numele solistului şi de ziua în care loc reprezentaţia.
Nu de puţine ori, nota de plată pentru mesele amplasate în apropierea scenei reprezintă exclusiv costul florilor consumate şi, deşi pare de neconceput, poate depăşi uneori preţul unei maşini noi de marcă.
Cele mai bune localuri bouzoukia se găsesc în Salonic şi în Atena.
Deşi nu tocmai la îndemâna oricui, sub aspect financiar, participarea la un asemenea eveniment reprezintă o experienţă unică, care nu trebuie sub nici o formă ratată.
Dacă tot sunteţi în Grecia, distraţi-vă aşa cum numai grecii ştiu s-o facă!

miercuri, 11 februarie 2009

Recomandările MILIKAS pentru reuşita vacanţei în Paralia Katerini

Relaxaţi-vă!
Nu vă încărcaţi excesiv programul doar din dorinţa de a valorifica la maxim timpul petrecut în Paralia Katerini. Vacanţa este şi aşa prea scurtă, pentru a vă putea odihni cum se cuvine după un an de muncă. Ideea de a vedea mânăstirile de la Meteora, insula Skiathos sau Atena, dacă tot vă aflaţi în Grecia, este cu siguranţă extrem de ispititoare. Din păcate însă distanţele care trebuie parcurse sunt suficient de mari pentru a face aceste demersuri obositoare.
Mâncaţi ce mănâncă grecii!
Cât sunteţi în Paralia Katerini, uitaţi bucătăria românescă! Ar fi păcat să nu gustaţi mâncărurile specifice ale provinciei Pieria, apreciate de turiştii de pretutindeni: plăcintele cu brânză, spanac sau cremă de vanilie, precum şi mâncărurile naţionale, printre care: salata grecească (khoriatiki), renumitul tzatziki, frigăruile de porc sau miel (souvlaki) şi, nu în ultimul rând, moussaka şi baclavalele în variantele originale. Nu ezitaţi să stropiţi din belşug savuroasele bucate greceşti cu ouzo sau retsina, doar sunteţi în vacanţă!
Alegeţi localurile populare!
Nu vă opriţi să mâncaţi sau să beţi ceva la prima terasă ieşită în cale! Faceţi mai întâi un tur de recunoaştere, pentru a vă familiariza cu localurile existente, şi reţineţi unde sunt amplasate cele mai aglomerate taverne tradiţionale! Chiar dacă va trebui să aşteptaţi să se elibereze o masă, puteţi fi siguri că veţi mânca bine la un preţ nu foarte mare. 
Hoinăriţi pe străzile mai puţin comerciale, ca să vedeţi cum trăiesc localnicii!
Mergeţi în Katerini sau în Salonic şi plimbaţi-vă pe străduţele frecventate mai puţin de turişti! Opriţi-vă şi admiraţi casele din cartierele vechi şi intraţi în micile magazine ale comercianţilor de măsline, seminţe sau peşte !
Distraţi-vă aşa cum numai grecii ştiu s-o facă!
Evitaţi reprezentaţiile stereotipe de dans şi muzică grecească, popularizate de agenţiile de turism din Paralia Katerini sub numele de “seară grecească”! Ca să vedeţi cum se distrează grecii, mergeţi la faimoasele “bouzoukia” organizate în Katerini sau Salonic! În ciuda preţului mare, o experienţă de acest gen nu trebuie sub nici o formă ratată.
Vizitaţi locurile cât mai apropiate de Paralia Katerini, care au făcut Grecia renumită în întreaga lume!
Concentraţi-vă atenţia asupra obiectivelor turistice pentru a căror vizitare nu este nevoie să parcurgeţi sute de kilometri: Muntele Olimp, situl arheologic Dion, castelul Platamonas, satele Litochoro şi Paleos Panteleimonas, oraşul Katerini.
Imortalizaţi ceea ce vă impresionează în Paralia Katerini şi în locurile pe care le vizitaţi!

Mai târziu veţi putea revedea împreună cu prietenii fotografiile sau filmele, împărtăşindu-le impresii din locurile pe unde aţi trecut.
Cumpăraţi ceva care să vă aducă aminte de vacanţa petrecută în Paralia Katerini! Dintre sutele de suveniruri existente în magazinele din Paralia Katerini, alegeţi un obiect oricât de mic, cu valoare simbolică. Mărgelele komboloi pot fi purtate tot timpul în buzunar sau în geantă, iar dacă veţi învăţa să le utilizaţi corect, cu siguranţă vă vor scăpa de stres.
Comunicaţi cu grecii din Paralia Katerini pe limba lor!
Invăţaţi câteva cuvinte şi expresii uzuale în limba greacă! Un simplu "bună ziua" sau "multumesc" rostit în limba lui Aristotel, vă va atrage simpatia celor cu care luaţi contact în restaurante şi magazine.
Respectaţi tradiţiile locale!
Prin tradiţie, grecii sunt un popor ospitalier, iar orice străin este tratat ca atare. O cană cu vin, o ceaşcă de cafea, o floare sau un fruct proaspăt cules oferite străinilor sunt semne de ospitalitate. Deşi dragostea de oaspeţi (“philoxenia”) a grecilor este mai puţin evidentă în staţiunile turistice aglomerate, mai ales în perioadele de vârf sezonier, să nu vă miraţi dacă la sfârşitul mesei veţi primi din partea casei fructe sau prăjituri. Respectaţi gestul generos şi nu uitaţi să mulţumiţi în greceşte: “efharisto”!

VACANŢĂ PLĂCUTĂ ÎN PARALIA KATERINI !


miercuri, 4 februarie 2009

Recomandări privind călătoria cu autoturismul spre Paralia Katerini

  • Asiguraţi-vă că dispuneţi de toate actele necesare pentru călătorie. Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Republicii Elene.
  • Pentru orientare folosiţi GPS-ul, care oferă nu numai informaţii detaliate asupra reţelei de drumuri, ci şi localizarea hotelurilor, restaurantelor, benzinăriilor etc.
  • Acordaţi o atenţie specială indicatoarelor prezente la punctele de trecere a frontierei. Cunoaşterea convenţiilor privind circulaţia rutieră pe teritoriul ţărilor tranzitate vă va scuti de eventuale neplăceri.
  • Nu folosiţi sisteme anti-radar sau de detectare a radarului! Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier Elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
  • Nu depăşiţi viteza legală! Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile) – articolul 20 din actul normativ menţionat.
  • Nu conduceţi sub influenţa alcoolului! Legea sancţionează conducătorii auto depistaţi a avea o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contravenţie) şi 0,50 g/l (delict).
  • Nu folosiţi telefonul mobil în trafic, nu circulaţi pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, nu depăşiţi pe linie dublă, nu treceţi pe culoarea roşie a semaforului, respectaţi semnalele agentului de circulaţie, opriţi în locuri amenajate! Poliţia elenă aplică amenzi mari şi vă poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatrulare pentru aceste abateri. Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.
  • Nu parcaţi în locuri nepermise! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
  • Respectaţi regulamentul vamal grec! Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.
  • În virtutea legii elene nr. 5351/1932, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Grecia obiecte antice este pasibilă să primească o pedeapsă între 1 lună şi 5 ani de închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau comisariatului de poliţie cel mai apropiat, expune deţinătorul unei urmăriri penale.
  • În caz de accident de circulaţie o constatare a poliţiei este obligatorie.
  • Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului.
  • Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
  • Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto străin poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. În astfel de cazuri se recomandă angajarea unui avocat local. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.
  • Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
  • Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Recomandări privind planificarea vacanţei în Paralia Katerini

  • Stabiliţi exact ce servicii de cazare, masă şi transport vă avantajează şi concentraţi-vă asupra acestora când analizaţi ofertele existente pe piaţă.
  • Consultaţi cu atenţie informaţiile prezente pe internet şi verificaţi-le întotdeauna veridicitatea în cel puţin alte două surse diferite.
  • Luaţi în calcul şi variantele low-cost dacă dispuneţi de un buget mic, dar asiguraţi-vă că aţi făcut o estimare corectă calitate-preţ a serviciilor pe care urmează să le contractaţi.
  • Stabiliţi cum este mai avantajos să contractaţi serviciile de cazare, masă şi transport: direct, de la furnizorii de servicii, sau apelând la o agenţie de turism.
  • Indiferent de decizia pe care o luaţi, informaţi-vă foarte bine asupra reputaţiei acestor companii, pentru că o alegere pripită vă poate transforma vacanţa într-un calvar.

  • Dacă vă tentează un pachet de servicii din oferta unei agenţii, informaţi-vă detaliat asupra calităţii fiecăruia dintre serviciile prestate, apelând la impresiile turiştilor care au beneficiat de aceste servicii.

  • Luaţi legătura cu agenţia care deţine cele mai bune aprecieri din partea turiştilor şi cereţi informaţii suplimentare despre oferta care vă interesează (hotel, masă, transport).

  • Asiguraţi-vă că preţul pachetului de servicii include toate taxele aferente călătoriei şi cazării, pentru a nu avea de suportat cheltuieli suplimentare, neplanificate (taxă de aeroport, transferuri, taxă de staţiune, taxă pentru folosirea aerului condiţionat etc).

  • Verificaţi gradul de solicitudine cu care vi se răspunde şi veridicitatea informaţiilor.

  • Înainte de a lua decizia finală, solicitaţi contractul-cadru pe care urmează să-l încheiaţi cu agenţia, studiaţi-l şi cereţi amănunte suplimentare asupra aspectelor mai puţin clare.

  • Pentru calatoria cu avionul interesaţi-vă care este limita de bagaje admisă.

  • Informaţi-vă asupra reglementărilor vamale în vigoare.

  • Asiguraţi-vă că dispuneţi de toate documentele necesare pe timpul vacanţei.

  • Informaţi-vă asupra programului de vizitare a obiectivelor turistice şi costul biletelor de intrare.

  • Familiarizaţi-vă cu alfabetul grec şi învăţaţi câteva cuvinte şi expresii uzuale în limba greacă. Această iniţiativă nu numai că va fi apreciată, dar, cu siguranţă, vă va ajuta să puteţi comunica cu locuitorii zonei, care, de regulă, rareori cunosc o altă limbă de circulaţie internaţională.