miercuri, 26 noiembrie 2008

Castelul de la Platamonas

Castelul bizantin de la Platamonas (platamonas se traduce prin plajă lungă) este o fortificaţie datând din secolul al X-lea, amplasată la poalele Muntelui Olimp, cu poziţie strategică asupra drumului de legătură dintre Macedonia şi Thessalia şi Grecia de Sud.


Castelul – cel puţin cea mai marte parte a acestuia, a fost clădit de regele franc al Salonicului, Bonifacius de Monferrat în 1205, peste un castel bizantin preexistent, fapt dovedit de părţi ale zidurilor datând din secolele al VI-lea, al IX-lea şi al X-lea.


Între anii 1218-1224 D.C., castelul a fost luat în stăpânire de ducele Epirului, Angelos Komminos, care a pus capăt ocupaţiei france a Salonicului în 1224, numind acest oraş capitala imperiului bizantin.


Castelul a fost cucerit în 1389 de turci, care au obţinut astfel controlul asupra văii Tempi şi, prin aceasta, controlul asupra Greciei de Sud. Mai târziu, când veneţienii au preluat conducerea administrativă a Salonicului în 1423, castelul a fost fortificat.

Pe timpul ocupaţiei otomane, castelul Platamonas a fost de asemenea fortificat, recâştigându-şi poziţia strategică. Mai târziu, când Grecia de Sud a fost eliberată şi Thessalia i-a fost anexată (1881), castelul a recâştigat o nouă şi importantă semnificaţie pentru turci. Cu toate acestea, a fost abandonat ulterior întrucât apărarea sa nu era de folos cuceritorilor.


Săpăturile efectuate până în prezent au permis identificarea următoarelor monumente:

· o biserică bizantină din secolele X-XI, cu adăugiri arhitecturale aparţinînd secolelor al XIV-lea, al XVI-lea, al XVII-lea şi al XIX-lea, înconjurată de un cimitir datând din secolele XIV-XVII;

· un mic depozit datând din secolul al II-lea Î.C.;

· o parte din zidul unei fortificaţii din perioada elenistică;

· o poartă în incinta donjonului (acropyrgion) datând din secolul al XIV-lea.

Intrarea în castel, prevăzută cu o poartă dublă, este apărată de două turnuri.

Impozantul castel veneţian de la Platamonas găzduieşte în fiecare vară manifestările Festivalului Olympus, Festivalul religios Agia Paraskevi (pe 26 iulie) şi Schimbarea la faţă (pe 6 august).

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Platamonas este o mică staţiune turistică situată pe malul Mării Egee, la 40 km sud-est de Katerini. Din Katerini se poate ajunge în Platamonas cu autobuzele K.T.E.L. sau cu trenul. Castelul se poate vizita zilnic între orele 8.00 şi 20.00. Preţul biletului de intrare este de 2 euro.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am fost acolo si este f.frumos
Cand ajungi la zidul de langa mare,este superb.Numai pt.peisajele de sus de-acolo ,sunt extraordinare.