vineri, 14 noiembrie 2008

Restaurante şi taverne în Paralia Katerini

În Paralia Katerini se poate mânca bine şi la un preţ nu foarte mare, în aproape orice local întâlnit în cale, fie el restaurant, taverna traditională, taverna cu specific pescăresc, grill, ouzerie, pizzerie, fast-food sau patiserie. Peste tot este curat, mancarea gustoasă şi proaspătă, iar personalul te tratează cu prietenie.
Cele mai populare sunt tavernele tradiţionale, mici localuri nepretenţioase, cu preţuri extrem de accesibile, în care de multe ori meniul este tradus în limba română. În taverne, decorarea mesei şi maniera în care preparatele sunt servite constituie amănunte mai puţin importante decât în restaurante.
Mesele sunt acoperite cu feţe de masă de unică folosinţă, din hârtie, care se schimbă după fiecare client, tacâmurile sunt aşezate în mijlocul mesei, la fel ca şi sticlele sau carafele cu băutură.
Accentul se pune pe ceea ce se află în farfurie şi pe atmosfera relaxată, lipsită de formalism, din jur. În plus, în unele taverne există obiceiul să se ofere clienţilor, din partea casei, ca desert, inghetată, fructe sau prăjituri.
Printre cele mai apreciate feluri de mâncare se numără: melitzanosalata, taramosalata, dolmadakia (ca aperitive), moussaka, souvlaki de porc, pui, vita, preparate din peste, calamar si scoici pregatite in cele mai originale moduri, salată de cruditati khoriatiki (ca feluri de bază), şi, la desert, baclava sau cataif.
Diferenţa între tavernă şi restaurant (estiatorio) este mai mult de formă, decât de conţinut. Restaurantele nu sunt deschise dimineaţa şi închid la 1.30 a.m. în timpul săptămânii, iar vinerea şi sâmbăta la 2.30-3.00. a.m.
Unele taverne, cafenele şi restaurante percep o taxă suplimentară pentru faţa de masă de unică folosinţă şi pâine, în valoare de 0,4-2 €/persoană. Pâinea proaspătă este garantată în cele mai multe localuri, fiind achiziţionată ulterior lansării comenzii. Alte localuri obişnuiesc să servească pâine proaspăt prăjită. În mod obişnuit se lasă bacşiş 10% din valoarea consumaţiei.

Psistaria, localuri care reunesc sub acelaşi acoperiş taverna şi restaurantul, nu trebuie confundat cu pitsaria, pizzeriile locale.
Taverna cu specific pescăresc (psarotaverna) - local unde ar trebui să se mănânce doar peşte, oferă clienţilor, datorită preţului ridicat al preparatelor proaspete din peşte şi fructe de mare, şi o gamă largă de preparate din carne.

Ouzeriile (mezedopolia, ouzadika) sunt mici localuri specializate în a servi ouzo - bautura aperitiv traditionala cu aroma de anason, şi gustări potrivite cu această băutură (caracatiţă, chiftele, creveţi, salată de icre, calamari, salată de vinete, brânzeturi, tzatziki – o salată specific grecească, foarte răcoritoare şi picantă, cartofi, sfeclă şi salată de fasole boabe), care pot înlocui cu succes dejunul sau cina. Atmosfera din aceste localuri este foarte relaxată şi informală, clienţii par ca se cunosc de o viata si isi spun povestea obligatoriu la un pahar de ouzo.

Patiseriile (zakharoplastia) servesc plăcinte tradiţionale macedonene, prăjituri, îngheţată şi cafea (nescafe). Preţurile sunt cam aceleaşi: între 4,5 si 6 € o porţie de grătar de porc sau pui, între 5,5 şi 9 € o porţie de peşte sau fructe de mare, 4-5 € salata grecească. Insă, indiferent de felul comandat (şnitel, file de porc, caracatiţă), acesta este servit cu garnitură de cartofi prajiţi şi, uneori, tzatziki, incluse în preţ. Preţul unei porţii de plăcintă este de 1,5-2 €, iar al unei prăjituri de cca 2-2,5 €/bucată.
Berea costă 2-3,5 € sticla de 500 ml, vinul de masă 3 €/carafa de 500 ml sau 12-16 €/sticla de 700 ml, ouzo şi Metaxa 3-5 €/50 ml, coctail-urile 6-7 €/pahar.
Dacă aveţi nedumeriri legate de un anumit fel de mâncare, nu ezitaţi să mergeţi împreună cu chelnerul în bucătărie, pentru a vedea produsele oferite, şi arătaţi-i exact ce doriţi.

Niciun comentariu: