marți, 25 noiembrie 2008

Ruinele oraşului antic Dion

La 5 km de ţărmul Mării Egee, pe pantele Muntelui Olimp se află vestigiile anticului Dion - oraşul lui Zeus, important centru de civilizaţie al Macedoniei timp de 1000 de ani, începând din secolul al V-lea Î.C. şi până în secolul al V-lea D.C.

Săpăturile începute în 1982 au scos la lumină o mare parte a oraşului antic, zidurile şi templele înconjurătoare. La diferite niveluri, în interiorul oraşului, au fost descoperite reşedinţe particulare, clădiri publice, magazine, ateliere, băile publice (termele) şi palatul lui Dionysos, cu uimitoarele sale mozaicuri. În afara zidurilor oraşului se găsesc templele zeilor (templul lui Zeus, templul zeiţei Isis, templul lui Demeter), teatrul grec, teatrul roman şi stadionul.

Săpăturile continuă şi astăzi, adesea în condiţii dificile, datorită faptului că numeroase construcţii antice se află sub nivelul hidrostatic şi sunt necesare lucrări de asecare.

Locuitorii Macedoniei se adunau la Dion pentru a venera zeităţile Olimpului şi a le aduce ofrande. Regele Archelaos organiza aici competiţii sportive şi spectacole de teatru dedicate Muzelor, desfăşurate pe parcursul a 9 zile, iar Philip al 2-lea îşi sărbătorea la Dion victoriile, după cum obişnuia şi Alexandru cel Mare. Aici şi-a reunit Alexandru cel Mare trupele pentru a le pregăti înaintea campaniilor de cucerire, venerându-l pe Zeus, mai marele divinităţilor de pe Olimp. În Templul zeilor de pe Olimp se afla o lucrare în bronz creată de Lissippos, reprezentând 25 de călăreţi care au murit în lupta de la Granikos. În timpul domniei lui Philip al V-lea, după o invazie dezastroasă, oraşul a fost prădat. Moartea lui Perseas, ultimul rege al Macedoniei, survenită în lupta de la Pydna din anul 168 Î.C., a reprezentat sfârşitul dinastiei macedonene. Dion a fost integrat coloniilor romane în timpul domniei lui Augustus. Oraşul a cunoscut o a doua perioadă de vârf în timpul ocupaţiei romane, în secolele al II-lea şi al III-lea D.C., renăscând ca oraş grecesc. Oraşul a fost distrus de cutremurul şi de inundaţiile care au afectat regiunea în secolul al V-lea. Locuitorii înspăimântaţi şi-au găsit refugiul pe pantele mai înalte ale Olimpului.

Inconjurat de un zid de formă trapezoidală, oraşul dispunea de o reţea stradală clasică, cu două artere centrale întretăiate de străzi paralele, pavate cu lespezi de piatră pentru pietoni şi vehicule, şi de un sistem de alimentare cu apă şi canalizare bine pus la punct.

Până în prezent au fost scoase la iveală 14 străzi şi o mare parte din oraş. Clădirile, amplasate pe o zonă înaltă, datând din perioada imperială, impresionează prin modul în care s-au păstrat. Clădirile mai vechi se găsesc la nivele inferioare şi numai câteva ruine au putut fi scose la iveală. Însă cea mai impresionantă porţiune a oraşului scos la lumină se găseşte în zona Agioneri (locul este deschis în perioada de vizitare a muzeului).

După un zid se poate vedea strada principală care traversa oraşul de la nord la sud. Aceasta este pavată cu lespezi mari de piatră, pe care s-au păstrat intacte urmele roţilor vehiculelor antice.
Pe stânga se află magazine, depozite de mărfuri şi un monument din marmură datând din perioda helenistică. Aceleiaşi periode îi aparţin fundaţiile descoperite sub podeaua magazinelor.
Un drum ce coteşte perpendicular la stânga, trecând prin apropierea unor locuinţe, duce la ruinele unei biserici paleocreştine, bogat ornamentată cu mozaicuri, bazoreliefuri din marmură şi picturi. La sud-est de biserică se află un grup de clădiri aparţinând băilor (termelor). Aici au fost descoperite statuile din marmură ale lui Aesculapius, ale fiilor lui Mahaonas şi Podaleirios şi ale fiicelor Hygeiei şi Panakeiei, fapt care duce la concluzia că băile aparţineau de fapt unui mare sanatoriu.

În acelaşi grup de clădiri se găseşte o seră, cu acoperiş de lemn, care comunică cu termele. În altă zonă a oraşului a fost scoasă la iveală de curând o pardoseală mozaicată, reprezentând victoria lui Dionysus în mijloc şi măşti de teatru în colţuri. În aceeaşi clădire, dărâmată probabil în timpul unui cutremur, au fost găsite printre altele 5 statui ale unor filozofi.
În afara zidurilor de întărire, în sudul oraşului, se află teatrul grec şi teatrul roman, precum şi o altă biserică paleocreştină.

Teatrul roman

Vechiul templu găsit la Dion, aparţinând lui Demeter, se află lângă ziduri, la sud-est de Agioneri, şi este constituit din două mici temple, cu antecameră deschisă şi nişă. Lucrurile găsite aici, printre care statuete de lut, mici corpuri de iluminat, vase de lut, mătănii de sticlă, datează de la 500 Î.C. Templul a fost înfrumuseţat în perioada helenistică. Ultimele reparaţii datează din perioada imperială. La sud de acest templu se află Aesculapium şi, în apropierea teatrului, templul lui Dionysus. Templul lui Zeus nu a fost încă găsit.

În afara colţului sud-estic al zidului de întărire a oraşului se află templul zeiţei Isis unul din cele mai frumoase obiective arheologice ale Macedoniei. De sub copacii înalţi, pe jumătate îngropat în pâmântul mlăştinos, apare enigmaticul templu al zeiţei egiptene.

Statuia zeităţii se găseşte la loc de cinste în templu, stând pe piedestalul ei în poziţie verticală. În faţa acestuia se află un altar şi o constucţie cu coloane de marmură. Templul este înconjurat de ziduri şi de alte construcţii printre care se află şi templul Afroditei “Hypolympidia” (Ypolimpias). În faţa scărilor templului se află statui (copii, originalele se găsesc în muzeu) şi alte obiecte de ofrandă amplasate pe locul în care au fost găsite. Templul zeiţei Isis şi restul construcţiilor datează din perioada dominaţiei romane, cu toate că în perioada elenistică zeitatea feminină venerată în acelaşi loc era Artemis “Lochia”.

Teatrul antic, în care vara au loc spectacole sub egida Festivalului Olympus, se află într-o stare destul de bună. Un punct de atracţie îl constituie tunelul subteran, care începe de la scenă şi se termină în centrul fosei orchestrei.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Situl Dion este situat la 15 km sud-vest de Katerini şi la 7 km de autostrada ce leagă oraşele Salonic şi Atena. Situl şi Muzeul Arheologic pot fi vizitate contra unei taxe de 6 €. Turiştii în vârstă de peste 65 de ani din ţările membre U.E. şi studenţii din ţările nemembre U.E. beneficiază de o reducere de 50% (3 €). Pentru tinerii cu vârsta sub 19 ani şi studenţii din ţările membre U.E. intrarea este liberă. Program de vizitare (între 1 aprilie şi 31 octombrie): Marţi-Duminică: de la 8.00 la 20.00, Luni: de la 13.30 la 20.00. La Dion se poate ajunge cu autobuzele K.T.E.L. din Katerini sau cu autoturismul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am vazut Dion si este mai mult decat impresionant! Daca ajungeti in zona e pacat sa nu-l vadeti1

Anonim spunea...

Daca sunteti in zona trebuie sa vizitsti aceste ruine.Nu te saturi privindu-le,descoperindu-le si traind in timp.O amintire de neuitat.