sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Muntele Olimp (Oros Olympos)

Considerat în antichitate lăcaşul zeilor, Muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia (vf. Mytikas, 2918 m) şi primul care a dobândit titlul de Parc Naţional, constituind un exemplu de ecosistem protejat prin lege. Pe muntele Olimp se găsesc 10 vârfuri de peste 2600 m, 46 de vârfuri peste 2000 m şi 47 peste 1000 m.


Parcul Naţional ocupă aproape jumătate din suprafaţa totală a muntelui, cuprinzând: zona centrală a vârfurilor Mytikas (2918 m), Stephani (2909 m), Skolio (2911 m), Skala (2866 m), Profitis Ilias (2786 m), Agios Antonios (2815 m) şi Pagos (2701 m), canionul Mavrologos, Platoul Muzelor şi valea râului Enipeas.
Peisajul este de o frumuseţe naturală rară: canioane adânci, prăpăstii fără fund, pante bogat împădurite, floră alpină, numeroase izvoare şi cursuri repezi de apă, câmpuri nemărginite de flori sălbatice viu colorate.
Pe muntele Olimp au fost identificate mai mult de 1700 de specii de plante, dintre care 23 unice în lume. Acestora li se adaugă 32 de specii de mamifere, 108 specii de păsări, reptile, şerpi şi insecte.
Olimpul a avut o influenţă mistică covârşitoare asupra locuitorilor Greciei antice. Vârfurile sale erau considerate reşedinţa celor 12 zei ai Pantheonului clasic. Vechiul templu situat pe vârful Profitis Ilias servea, de două ori pe an, ca loc unde erau aduse sacrificii zeilor.
Muntele Olimp atrage anual mii de turişti din întreaga lume, care vizitează situl arheologic de la Dion, Cada lui Zeus şi vechea mânăstire ortodoxă Agios Dionysios, situată în apropiere de Prionia. În Litochoro, există un punct de informare turistică, de unde se pot obţine detalii privind posibilităţile de acces pe munte şi punctele de atracţie turistică din zonă.
Lunile iunie şi septembrie sunt cele mai bune din an pentru cei ce doresc să escaladeze vârfurile muntelui. Ascensiunea este un omagiu adus elementelor naturii şi figurilor mitologice ale Greciei. Mai mult, o călătorie pe Muntele Olimp este un prilej de a înţelege adevărata natură a spiritului grecesc clasic şi modern.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Situat la 30 km sud-vest de Paralia Katerini, între prefecturile Pieria şi Larisa, Muntele Olimp separă Thessalia de Macedonia. Pentru amatorii de ascensiuni, principala cale de acces către vârfurile Skala (2866 m) şi Mytikas (2918 m) o constituie Litochoro, un orăşel pitoresc situat pe partea de est a Olimpului.
În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €.
Drumul dintre Litochoro (300 m altitudine) şi Prionia (1000 m altitudine), se poate parcurge fie pe jos fie cu maşina/taxiul (18 Km). Din Prionia se urcă pe jos spre Refugiul A (Spilios Agapitos), situat la 2060 m altitudine (durata ascensiunii este de 3 ore).
Drumul dintre Refugiul A şi vf. Skala se parcurge în 3 ore, iar porţiunea dintre vf. Skala şi vf. Mytikas în cca 30 minute. Refugiul A – un adevărat hotel alpin, oferă condiţii de cazare (8-10 €/noapte patul) şi masă (preţurile sunt similare tavernelor din Paralia Katerini). Mai multe detalii la Clubul Alpin Grec din Litochoro. Alte căi de acces sunt prin Dion (25 km de Paralia Katerini) şi Petra.
Costul unei excursii organizate în zona Muntelui Olimp de agenţiile de turism locale este de 18-20 €.

Un comentariu:

Ana-Maria spunea...

Din Litochoro se ajunge spre Prionia mergand pe langa Parcul Central, putin mai sus de acesta, pana va aparea un inidicator turistic pt Olimp. La inceputul drumului pt Prionia este Stadionul Litochoro.