duminică, 16 noiembrie 2008

Magazine în Paralia Katerini

Magazine nealimentare
Paralia Katerini abundă în magazine de suveniruri, magazine de blănuri şi produse din piele (la fiecare două magazine, unul este de blănuri sau pielărie), magazine de bijuterii, magazine de confecţii şi de încălţăminte.

Oferta din magazinele de bijuterii este atât de mare încât te zăpăceşte, de la piese scumpe din aur de zeci şi sute de euro, până la lănţişoare şi brăţări confecţionate dintr-un aliaj de aur şi titan, care se vând la centimetru.
Preţul celui mai simplu lănţişor din argint porneşte de la 2 eurocenţi/centimetru, iar al unuia din aliaj de la 3 eurocenţi pe centimetru, ajungând în jur de 1 €/centimetru dacă est împodobit cu pietre sau perluţe şi, cel mult, la 2,5 €/centimetru dacă este din aliaj şi are grosimea unui deget. Calitatea este variabilă.

Magazinele de blănuri şi produse din piele comercializează haine lungi sau scurte, cape, caciuli, gulere şi mănuşi, pentru toate gusturile şi buzunarele, de la articole de o calitate îndoielnică, până la modele de lux.


Cele mai ieftine haine din blană de vulpe sau nutrie pot fi cumpărate începând de la 100 €, iar hainele de nurcă începând de la 250 €. O haină de piele de bună calitate, pentru femei, costă între 120-150 €, iar o pereche de mănuşi 8-10 €. Achiziţionarea mai multor articole poate aduce reduceri de până la 10 %.

În magazinele de suveniruri poţi găsi vederi, cărţi despre Grecia în limba română, tricouri inscripţionate, căni de ceramică sau porţelan, brelocuri, mătănii, obiecte de podoabă, săpunuri, parfumuri, obiecte de artizanat, băuturi tradiţionale, dulceţuri, ulei de măsline, covoare ţesute manual etc.
Comercianţii greci sunt extrem de amabili şi nu te agasează prezentându-şi oferta. Te poţi uita la marfa din magazin cât vrei fără să cumperi nimic şi nimeni nu se supară. Daca vă hotărâţi totuşi să cumpăraţi ceva, nu uitaţi: totul se negociază.

Magazine mixte

La fiecare colţ de stradă din Paralia Katerini găseşti mici magazine mixte - „market”, aproape tot timpul deschise.
Poţi cumpăra de acolo: ţigarete greceşti şi americane, ziare, dulciuri, bere, lame de ras, vederi, timbre, fructe, săpun, măsline, brânzeturi, ulei de măsline, apă minerală, mătănii etc, la preturi relativ moderate.
Market situat la parterul unui hotel cu studiouri

Iată câteva preţuri informative ale principalelor produse de consum solicitate de turişti:

Apă plată 1,5-2,2 €/bax (6 sticle x 1,5 l)
Bere Haineken 0,93-1,2 €/doza de 500 ml
Bere Mythos 0,9 €/doza de 500 ml
Cafea Jacobs 3,39 €/500 g
Caşcaval feliat vid (8 felii) 1,5 €/pachet
Coca Cola 1,14 €/sticla de 1,5 l şi 0,47 €/doza de 330 ml

Conserve carne 1,52 €/cutia
Conserve peşte 1-1,79 €/cutia
Hârtie igienică 0,9 €/2 role

Lămâi 1,25 €/kg

Lapte 1,18-1,40 €/cutie

Metaxa 8,24 €/l

Nesscaffe 2,7-3,5 €/cutie

Pâine 0,6 €/bucată
Pâine feliată 1,5 €

Piersici 1,3 €/kg

Roşii 1,85 €/kg

Salam feliat 1,5 €/pachet
Ouzo 4,59 €/750 ml şi 6-7 €/1000 ml
Vin 1,93-2,17 €/2 l şi 5-9 €/700 ml
Când mergeţi la cumpărături este bine să aveţi la îndemână transcrierea alfabetului grec. Etichetele produselor sunt scrise cu caractere greceşti mici de tipar.

Feriţi-vă să faceţi cumpărături de pe artera principală, deoarece preţurile sunt semnificativ mai mari!

Un comentariu:

Anonim spunea...

ms pentru tot