duminică, 23 noiembrie 2008

Litochoro

Litochoro este o veche aşezare, pitorească şi cochetă, cu 7000 de locuitori, situată la gura defileului râului Enipeas, chiar la poalele Muntelui Olimp. Orăşelul reprezintă principala cale de acces spre vârfurile Skala (2866 m) şi Mytikas (2918 m).


Spre est, de la baza muntelui până la Golful Thermaic, se desfăşoară o întinsă zonă de coastă – Plaka, care se extinde de la Leptokaria (în sud) până în Gritsa (în nord). Zona de coastă care se continuă la nord-est de Litochoro – Gritsa – se întinde de la Plaka (în sud) la Variko (în nord). La sud de Litochoro, zona Plaka este străbătută de autostrada E75.


În oraş se găsesc două biserici mai mari: Agios Nikolaos, în centru, şi Agios Dimitrios, în nord, şi unul din cele mai renumite cimitire tradiţionale greceşti - Hagios Athanasios.

Biserica Agios Nikolaos


La intrarea în Litochoro, pe partea dreaptă a străzii principale, se află parcul municipal “Katounia”. Parcul adăposteşte un monument, închinat luptătorilor care s-au jertfit pentru libertate în 1878, şi busturile liderilor acestora - Evangelos Korovangos, Kitrous Nikolaos Lousis şi Kosmas Doumbiotis. Tot aici se află Centrul multicultural, o sală de expoziţii şi un muzeu de folclor.

Oraşul este un labirint de străduţe pietruite, extrem de înguste, care şerpuiesc printre clădiri tradiţionale cu ferestre arcuite, porţi vechi din lemn şi acoperişuri viu colorate.
Cartierul tradiţional este dominat de Piaţa Platanos, care găzduieşte o şcoală elementară, construită în 1904, în care sunt depozitate arhivele oraşului. Alte două pieţe importante sunt Horostasi şi Naftikon.
Pornind din piaţa principală şi urmând cursul văii Enipeas se ajunge la „Myli” – un loc al cărui farmec aparte este dat de vechile mori de apă şi de peisajul fascinant oferit de pădurea de platani. De aici, la numai 7 km, mergând pe poteca care duce spre defileu, te întâmpină vechea Mânăstirea Agios Dionysios.

Mânăstirea Agios Dionysios

Nu departe de ultimele case din Litochoro se află pitoreştile schituri Agia Paraskevi, Agii Apostoli şi Prophet Elijah, care adună vara, cu ocazia sărbătorii sfinţilor patroni, mulţimi de pelerini greci şi străini. La mănăstirea Nea Agios Dionysios, aflată la o distanță de 3—3,5 km spre nord de Litochoro, se ajunge pe șoseaua care urcă spre Prionia, din versantul stâng al văii Enipeas.

La 30 minute de mers pe jos sau câteva minute de parcurs cu maşina pe drum asfaltat, într-un luminiş din mijlocul pădurii de pini Ai Ylannis, de o excepţională frumuseţe, se ridică mica biserică din piatră Agios Ioannis Theologos, popular loc de celebrare a botezurilor şi nunţilor.

Cum se ajunge din Paralia Katerini în Litochoro

Litochoro este situat la 24 km sud de Katerini. În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €.

Niciun comentariu: