joi, 27 noiembrie 2008

Paleos Panteleimonas

Paleos Panteleimonas este un vechi sat de păstori, ridicat pe versantul estic al Olimpului Kato, la începutul secolului al XV-lea.
Situat la 700 m altitudine, satul oferă o panoramă spectaculoasă asupra Golfului Thermaik, zonei de coastă a Pieriei de sud şi Castelului Platamonas.


Părăsit în anii '60, satul a prins din nou viaţă, devenind o destinaţie turistică de un pitoresc cu totul aparte, după ce a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional (2003), ajungând în prezent la cca 3000 de locuitori.

Casele vechi, din piatră, au fost restaurate şi păstrează nealterată tipologia şi morfologia clădirilor Olimpului pierian.

În piaţa centrală, pavată cu lespezi de piatră şi străjuită de platani falnici, se află o biserică veche închinată Sfântului Panteleimonas, şcoala veche şi câteva taverne tradiţionale, în care se bea tsipouro, făcut din fragi culeşi de pe Muntele Olimp.

Piaţa centrală străjuită de platani

Biserica veche închinată Sf. Pantelimon

Tavernă tradiţională din piaţa centrală

Vechi de aproape 500 de ani, satul Paleos Panteleimonas se deosebeşte de celălalte aşezări de pe Muntele Olimp prin stilul arhitectural unic. Este un muzeu al satului in aer liber.


Localitatea este preferată de turiştii greci pentru odihnă şi relaxare. Plaja largă şi nisipoasă de la Platamonas, situată la câţiva kilometri depărtare, este una dintre cele mai frumoase de pe Riviera Olimpului.

Distanţa între Paleos Panteleimonas şi Neos Panteleimonas este de 6 km.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Paleos Panteleimonas este situat la cca 40 km de Katerini şi la 3 km de Castelul Platamonas. Accesul este asigurat de autostrada E 75 şi de calea ferată care face legătura între Salonic şi Atena.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Acum 3 zile am fost la Paleos Panteleimonas unde am gasit raiul de pe pamant.Nu ratati acest loc magnific!

Anonim spunea...

Astazi am vizitat aceasta locatie impreuna cu familia. Cred ca este locul pe care doream sa il vad in Grecia: un sat care "pastreaza ceva" din secolul trecut. Daca ajungeti in Paralia Katerini nu ezitati sa vizitati Panteleimonas.