miercuri, 3 decembrie 2008

Salonic

Pe numele său grecesc Thessaloniki, Salonic este al doilea oraş ca mărime al Greciei şi cel mai important centru economic şi cultural al regiunii Macedonia.
Aşezat lângă mare, în jurul Golfului Thermaik, oraşul a fost întemeiat în anul 316 Î.C. de regele macedonean Kassandros şi poartă numele soţiei sale, Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare.


De-a lungul istoriei, oraşul a fost înglobat pe rând Imperiului Roman, Imperiului Bizantin şi Imperiului Otoman iar, timp de două secole, a aparţinut Veneţiei.
Ca mărturie a istoriei sale tumultuoase stau numeroase construcţii, biserici şi monumente, care au rezistat incendiului devastator din 1917 şi cutremurului din 1978. Monumentele paleocreştine şi bizantine din Salonic figurează pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


Panaghia Achiropiitos
Arcul lui Galeriu (vedere din lateral)

Aghia Sofia

Forumul Roman

Arcul lui Galeriu (prim plan dreapta) şi Rotunda

Deşi este unul dintre cele mai vechi oraşe europene, Salonic este un oraş modern, fremătând de viaţă, cu bulevarde largi, parcuri şi pieţe animate de o multitudine de cafenele şi restaurante. Oraşul găzduieşte anual Târgul Internaţional din Salonic, Târgul internaţional de Carte şi Festivalul Internaţional de Film.




Turnul Alb – simbolul oraşului, situat la capătul estic al Bd. Nikis, chiar la malul mării, este tot ce s-a păstrat din zidurile de apărare care împrejmuiau odinioară cetatea.



Spre nord şi est de Turnul Alb se găseşte Universitatea Aristotle, cea mai mare din Grecia, sediul Târgului Internaţional din Salonic, Muzeul de Arheologie şi Muzeul Culturii Bizantine. Între Muzeul Culturii Bizantine şi Turnul Alb se află Parcul Municipal, dominat de clădirea Teatrului de Stat al Greciei de Nord.
Spre vest şi nord de Turnul Alb se întinde centrul comercial, care găzduieşte cele mai importante situri arheologice, biserici precreştine şi bizantine, magazine exclusiviste, bănci, hoteluri de lux şi restaurante şic.







Principalele bulevarde care traversează zona comercială sunt: Egnatia, Tsimiski şi Mitropoleos, paralele cu Nikis, şi Venizelou, Aristotelous, Agia Sofia, Dimiriou Gounari – cea mai mare arteră pietonală a oraşului - şi Ethnikis Aminis, transversale pe primele.
Cele mai renumite pieţe ale oraşului sunt: Platia Elefterias şi Platia Aristotelous, ambele aşezate în apropierea mării.

Platia Aristotelous


Din Platia Aristotelous se ajunge foarte uşor la Bazar.

Intrarea în Bazar
Aristotelous, cunoscută pentru numeroasele librării şi magazine de CD-uri amplasate în lungul ei, leagă piaţa cu acelaşi nume de Platia Dikasterion, unde se află biserica bizantină Panagia Chalkeon.

Panaghia Chalkeon

La două străzi spre nord de Platia Dikasterion se găseşte Biserica Agios Demetrios, cea mai mare biserică a Greciei. Pe Agia Sofia, între Egnatia şi Tsimiski, se înalţă Biserica Agia Sofia.

La est de Platia Agia Sofia, magazinele aliniate pe Dimitriou Gounari se întind până pe drumul roman care lega Arcul lui Galerius de Palatul Imperial. Zona palatului, în prezent excavată, se deschide către Platia Navarino, înconjurată de cafenele, baruri şi taverne.
La nord de capătul nord-vestic al Agia Sofia se găseşte vechiul cartier turcesc, cunoscut sub numele de Ano Poli, Eptapirgiou sau Kastra, unde sunt amplasate câteva din cele mai frumoase biserici bizantine: Osios David şi Vlatadon. Această zonă este cea mai pitorească din Salonic, mai ales străduţele întortocheate din jurul Platia Kalitheas, ca şi Platia Romfei, din cartierul Koule Kafe, şi Platia Tsinari.


Oraşul oferă amatorilor de cumpărături o impresionantă varietate de produse, de la mărci ale unor designeri de top şi bijuterii unicat până la antichităţi, blănuri şi articole din piele de cea mai bună calitate. Cele mai frecventate zone sunt: Tsimiski, Venizelou, Agias Sofia, Ermou, Mitropoleos, Egnatia. Magazinele sunt deschise lunea, miercurea şi sâmbăta de la 9.00 a.m. la 3.00 p.m., iar marţea şi joia de la 9.00 a.m. la 8.00 p.m.


Cum se ajunge din Paralia Katerini

Oraşul Salonic se afla la 75 km nord de Paralia Katerini. Puteti ajunge acolo cu autobuzul, autoturismul sau autocarul.

Drumul cu autobuzul se parcurge în două etape: Paralia Katerini-Katerini şi Katerini-Salonic. Autobuzul care merge la Katerini are staţia pe strada Nikis şi circulă la interval de 15 minute. Biletele se procură de la automatele amplasate în staţia de autobuz. O călătorie pana în Katerini costă 1,15 E/persoană, iar distanţa de 7 km este parcursă în cca 15 minute.

Din autogara oraşului Katerini pleacă autocare spre Salonic la interval de 30 minute. Biletul costă 5 €/persoană şi cei 68 km sunt parcurşi în cca 50 minute. Drumul dintre Katerini şi Salonic mai poate fi parcurs cu trenul. Trenul pleacă din gara Katerini în jurul orei 7 a.m. şi soseşte de la Salonic în jurul orei 19-20 p.m. Biletul dus-întors costă 5 €/persoană, iar o călătorie dus 3,1 €. Vagoanele sunt mari, confortabile, prevăzute cu AC.

Costul excursiei cu autocarul organizate de agenţiile de turism locale se ridică la 20 €/persoană. Dacă alegeţi această variantă de călătorie trebuie să aveti în vedere faptul că timpul alocat pentru vizitarea obiectivelor turistice şi cumpărături este limitat.

In cazul în care doriţi să folosiţi masina personală este bine să alegeţi ca zi de vizită duminica. În timpul săptămânii, traficul este infernal.

15 comentarii:

Anonim spunea...

hello!super blog-ul!
am o intrebare?
ai idee cumva daca pe 30 aprilie 1 si 2 mai sunt deschise magazinele in salonic?pt ca am inteles ca si la ei de 1 may este ziua muncii!or fii inchise si pe 30 aprilie si 2 may?multumesc

Milikas spunea...

Atât pe 30 aprilie cat şi pe 2 mai magazinele sunt deschise. Călătorie plăcută!

Anonim spunea...

multumesc pentru ajutor! multumesc ! o zi buna!

Anonim spunea...

as mai avea inco o intrebare...
sunt masini de inchiriat in Paralia Katerini? daca stii cumva si un pret.... multumesc!

Milikas spunea...

Gasesti aici toate informatiile necesare:
http://milikas.blogspot.com/2009/01/maini-i-scutere-de-nchiriat-n-paralia.html

julia spunea...

in legatura cu masina de inchiriat in Paralia!
dar daca nu ai carte de credit?
ai idee cum se procedeaza?se da o garantie ceva?cam ce suma? mersi

Milikas spunea...

Conducătorilor auto sub 25 de ani li se poate impune o suprataxă pentru "şofer tânăr", sau li se poate limita posibilitatea de a inchiria, la anumite grupe auto. Unele agenţii solicită suplimentar, prezentarea unui card de credit internaţional (non-electron) emis pe numele celui care închiriază, pentru constituirea depozitului de garanţie, astfel încât maşina inchiriată să fie returnată la timp şi fără avarii.
Tipurile de asigurare necesare la inchirierea unei masini sunt extrem de variate şi pot conduce la creşterea taxei de închiriere.
Asigurarea de incendiu şi de răspundere faţă de terţi este obligatorie si este inclusă în orice taxă de inchiriere.
Unele firme includ în cadrul taxei de inchiriere pe lângă asigurarea obligatorie şi două asigurări opţionale: asigurarea de coliziune şi asigurarea de furt.
Asigurări Opţionale: asigurarea de coliziune - Collision Damage Waiver - CDW (cost cuprins intre 9 - 15 euro/zi) si/sau de furt (cost cuprins intre 3 - 10 euro/zi) reduc responsabilitatea clientului până la 250 - 400 euro. Asigurarea personala pentru accidente (Personal Accident Insurance - PAI) este disponibila la centrele de inchiriere la aprox. 2-4 euro/zi.
Prin cumpărarea unei asigurări de tip Super CDW (full CASCO) raspunderea clientului la se reduce la “zero”. Dacă aceste tipuri de asigurări sunt cumpărate de la centrul de inchiriere puteti beneficia de un discount.

Anonim spunea...

Am o intrebare si eu ..... am mai fost in Grecia in Volos, si acolo miercurea si vinerea erau niste piete ( laiki ) cu haine pe anumite stradute care nu tineau mult...pana pe la ora 13-14, stii cumva asa ceva sa fie si in Salonic...plec in 25 iulie

Mersi

Milikas spunea...

In Salonic sunt organizate asemenea targuri (laiki) în fiecare miercuri în apropierea Rotundei.

Anonim spunea...

Ma intereseaza, daca puteti sa-mi spuneti, cam pe unde este autogara din Katerini. Ori adresa pentru a o cauta pe google map, sau un punct de reper, raportat la prima biserica din Katerini, aflata pe traseul autobuzului care vine din Paralia Katerini. Multumesc!

Milikas spunea...

Autogara din Katerini se află pe str. N. Dika, între intersecţia acesteia cu str. Augoustinou şi Dekatis Maiou, pe dreapta venind dinspre Paralia Katerini.

Mihaela spunea...

Pentru ca locuiesc in Salonika, laiki-ul (targul de o zi de alimente si haine) e organizat in fiecare sector din oras, intr-o anumita zi.
Spre exemplu, in sector Ippokrateio este vinerea, in sector Toumpa este miercuri, in sector Neapoli este joi, in sector Evosmos este marti... Oricum sunt preturile mult mai bune decat ai cumpara de la un Carrefour ori Masoutis ...

Unknown spunea...

Plec in septembrie in Paralia si vreau sa ajung la Manastirea Kato Xenia din Volos. Exista un autobuz din katerini sau un tren spre Volos. Va multumesc

Milikas spunea...

Desigur, din Katerini poti ajunge la Volos cu autobuzul.

Milikas spunea...

Pentru autobuz vezi www.ktelvolou.gr (on line booking).
Plecari din Thessaloniki spre Volos: 8:15, 11:00, 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15, 23:00
Plecari din Volos spre Thessaloniki: 5:45, 08:00, 10:15, 12:15, 14:15, 16:15, 18:15, 20:30
Pret: 18.40 €, return 32.0 €

Pentru calatoria cu trenul vezi orarul la www.trainose.gr. Biletul costa 15 € - 23 €.