duminică, 30 noiembrie 2008

Insula Skiathos

Insula Skiathos aparţine, împreună cu Skopelos, Alnissos, Skyros şi alte câteva insule mai mici, Complexului insular al Sporadelor de Nord. Skiathos înseamnă în limba greacă "umbra lui Athos".
Insula dispune de un număr impresionant de plaje (68), dintre care cea mai cunoscută este Koukounaries, clasată printre primele din lume şi considerată cea mai frumoasă plajă din Grecia.


Plaja Koukounaries

Numele plajei, care se traduce prin conuri de pin, provine de la pădurea de pini din imediata apropiere, declarată rezervaţie naturală. Plaja este lungă de câţiva kilometri şi lată de aproximativ 15 m, iar intrarea în apă este extrem de lină (apa depăşeşte 2 m după câţiva zeci de metri).

Farmecul oraşului Skiathos, capitala insulei, este dat de: miniaturalele căsuţe albe cocoţate în pantă, ca într-un amfiteatru, străduţele înguste, micile magazine încărcate cu suveniruri şi cafenelele în aer liber înşiruite în portul vechi, de unde poţi privi confortabil spectacolul acostării vaselor în port.

Panorama care se deschide de sus, de lângă Biserica Sf. Nicolae, asupra portului şi oraşului în trepte este de-a dreptul covârşitoare.

Insula Skiathos se află situată în estul Greciei continentale, nu departe de ţărm – de pe ea se vede Muntele Pelion.

Pe insulă se ajunge fie pe calea apei, cu plecare din porturile Volos sau Salonic, fie pe calea aerului. Feribotul costă 13 €/persoană (dus-întors) şi pleacă la 8.00 şi la 16.00 din Volos. Mai există şi alte vaporaşe, însă la preţuri ceva mai mari (21 €/persoană numai dus).

Indiferent de mijlocul de transport cu care aţi sosit în Paralia Katerini, este mai comod să călătoriţi spre Skiathos în mod organizat. Agenţiile de turism locale asigură transportul cu autocarul până în portul Ahilion, din apropiere de Volos, şi de acolo, deplasarea cu un vas de croazieră până pe insulă. Programul, care include vizitarea oraşului Skiathos, capitala insulei, şi a plajei Koukounaries, durează cca 14 ore. Costul excursiei este de cca 35-40 €/persoană.

Taverne în portul Skiathos, aşteptându-şi răbdătoare clienţii

Angajaţii agenţiilor de turism din Paralia Katerini, care organizează excursii spre insula Skiathos, incluzând transportul pe uscat şi pe apă, obişnuiesc să distreze turiştii pe parcursul croazierei de 2 ore, iniţiându-i în tainele dansurilor tradiţionale greceşti.

Petrecerea se desfăşoară pe puntea superioară a vasului, iar toţi cei care participă la demonstraţii sunt trataţi de căpitanul vasului şi de secund cu ouzo sau Metaxa. Dansul este nu numai un mod plăcut de relaxare ci şi un bun prilej de a lega noi prietenii. Turiştii singuri sunt, de regulă, printre cei mai receptivi la astfel de oferte.

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Obiective turistice îndepărtate de Paralia Katerini

Paralia Katerini poate constitui punctul de plecare spre câteva obiective turistice ale Greciei, situate la sute de kilometri distanţă, care însă, datorită reprezentativităţii şi frumuseţii extraordinare, nu trebuie sub nici o formă ratate: Salonic, mânăstirile suspendate de la Meteora, insula Skiathos şi Atena.
Staţi pe aproape!

joi, 27 noiembrie 2008

Valea Tembi – izvorul Agiei Paraskevi

Valea Tembi (Tempi) este un defileu de 10 km lungime, croit de-alungul râului Pinios, înainte de vărsarea acestuia în Marea Egee.

Străjuită de stâncărişuri, cu ţancuri de roci carbonatice, şisturi şi gnaise, de până la 500 m înălţime, şi binecuvântată cu păduri de copaci seculari şi o vegetaţie luxuriantă, valea adăposteşte Biserica Agiei Paraskevi, loc în care pelerinii şi turiştii, în special cei cu probleme de vedere, în drumul lor spre Meteora, se opresc să se închine.
Râul Pinios în valea Tembi
"Legenda spune că în valea Tembi s-a purificat îndrăgostitul Apollo, după ce a ucis fiorosul şarpe Pyton, iar Nimfa Dafne, „distrusă“ în dragoste de acelaşi înaripat (şi răzbunător) Eros, ce-i înfipsese în inimă lui Apollo iubirea pentru Nimfă, s-a transformat în laur (dafin). De atunci valea e plină de dafini şi de alţi arbuşti plăcut mirositori, precum iasomia şi terebintul."
Pe malul drept al râului Pinios se află un templu închinat lui Apollo, unde erau încoronaţi cu lauri câştigătorii jocurilor pytiene.
Drumul spre Biserica Agia Paraskevi începe la Izvorul lui Dafne, de lângă Lykostomo - cel mai îngust punct al defileului, continuă printr-un bazar cu obiecte de artizanat şi icoane ale Agiei Paraschevi, şi trece peste podul ce traversează cursul râului Pinios.
Biserica Agia Paraskevi este un lăcaş mic, săpat în stâncă, care găzduieşte moaştele Agiei Paraskevi, considerată protectoarea nevăzătorilor. In spatele grotei îşi are sursa izvorul cu acelaşi nume. Aici se află şi icoana Sfintei (Agiei) Paraskevi, la care credincioşii vin să se închine.
Intrarea în schitul Agiei Paraskevi
Apa izvorului Agiei Paraskevi este captată şi curge într-un bazin special amenajat, unde pelerinii şi turiştii stau la coadă pentru a-şi umple sticlele de plastic special aduse de acasă. Apa cu puteri miraculoase urmează să fie folosită peste an pentru vindecarea bolnavilor incurabili.

Izvorul Agiei Paraskevi

Paraskevi a trăit pe vremea împăratului Antonin, fiind originară din Italia. Tânăra născută într-o zi de vineri (de unde şi numele Paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credinţei creştine, citind cărţi şi participând la rugăciuni, în biserică. După moartea părinţilor şi-a împărţit averea săracilor, s-a călugărit şi a început să predice, reuşind să întoarcă mulţi eleni la credinţa în Dumnezeu. Minunându-se de frumuseţea şi priceperea ei, împăratul a încercat s-o determine să se lepede de credinţa creştină. Evident, Paraskevi a refuzat şi de aici au început chinurile şi suferinţele ulterioare, ce aveau s-o transforme în muceniţă. Astfel, se spune că i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; că a fost aruncată într-o căldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se răcorea; mai mult, că l-a stropit pe împărat cu ulei încins, din care cauză acesta a şi orbit. Lovit în lumina ochilor, împăratul a strigat: „Miluieşte-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, şi dă-mi mie lumina ochilor mei; că atunci voi crede în Dumnezeul pe Care Îl propovăduieşti tu“. Sfânta a spus o rugăciune şi îndată împăratul Antonin a văzut şi împreună cu toţi din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi. Plecând de acolo, sfânta s-a dus prin cetăţi şi sate, a propovăduit numele Domnului, i-a însemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci şi a mărturisit că este creştină. Pentru credinţa ei nestrămutată, s-au mai încercat şi alte căi de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vătămarea cu foc încins etc. Nu a putut fi clintită în nici un fel de la dreapta credinţă. Până la urmă, la 26 iulie, i s-a tăiat capul cu sabia. Sfânta (Agia) Paraskevi, sărbătorită în Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundată cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea mai populară dintre sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României, cu hramul pe 14 octombrie.

Harta părţii de nord-est a Thessaliei

Reprezentând principala cale de acces dinspre ţărmul Mării Egee spre Câmpia Thessaliei, valea Tembi a constituit de-a lungul vremii traseul obişnuit pentru invaziile atacatorilor.

Cunoscută în timpul dominaţiei bizantine ca Lykostomo (Gura Lupului) şi numită de turci Bogaz (Trecătoarea), valea Tembi este presărată cu ruine de castele şi fortificaţii datând din perioada romană şi până în evul mediu. Acestea marchează punctele cheie pe care grecii au încercat să le apere în 1941, în timpul invaziei trupelor germane.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Valea Tembi este situată în nord-estul Thessaliei, între masivele Olimp şi Ossa, la 25 km nord-est de Larissa. Accesul se face pe autostrada E 75.

Din păcate, valea Tembi este renumită pentru starea defectuoasă a drumului care o străbate şi pentru frecvenţa ridicată a accidentelor mortale.

Paleos Panteleimonas

Paleos Panteleimonas este un vechi sat de păstori, ridicat pe versantul estic al Olimpului Kato, la începutul secolului al XV-lea.
Situat la 700 m altitudine, satul oferă o panoramă spectaculoasă asupra Golfului Thermaik, zonei de coastă a Pieriei de sud şi Castelului Platamonas.


Părăsit în anii '60, satul a prins din nou viaţă, devenind o destinaţie turistică de un pitoresc cu totul aparte, după ce a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional (2003), ajungând în prezent la cca 3000 de locuitori.

Casele vechi, din piatră, au fost restaurate şi păstrează nealterată tipologia şi morfologia clădirilor Olimpului pierian.

În piaţa centrală, pavată cu lespezi de piatră şi străjuită de platani falnici, se află o biserică veche închinată Sfântului Panteleimonas, şcoala veche şi câteva taverne tradiţionale, în care se bea tsipouro, făcut din fragi culeşi de pe Muntele Olimp.

Piaţa centrală străjuită de platani

Biserica veche închinată Sf. Pantelimon

Tavernă tradiţională din piaţa centrală

Vechi de aproape 500 de ani, satul Paleos Panteleimonas se deosebeşte de celălalte aşezări de pe Muntele Olimp prin stilul arhitectural unic. Este un muzeu al satului in aer liber.


Localitatea este preferată de turiştii greci pentru odihnă şi relaxare. Plaja largă şi nisipoasă de la Platamonas, situată la câţiva kilometri depărtare, este una dintre cele mai frumoase de pe Riviera Olimpului.

Distanţa între Paleos Panteleimonas şi Neos Panteleimonas este de 6 km.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Paleos Panteleimonas este situat la cca 40 km de Katerini şi la 3 km de Castelul Platamonas. Accesul este asigurat de autostrada E 75 şi de calea ferată care face legătura între Salonic şi Atena.

miercuri, 26 noiembrie 2008

Castelul de la Platamonas

Castelul bizantin de la Platamonas (platamonas se traduce prin plajă lungă) este o fortificaţie datând din secolul al X-lea, amplasată la poalele Muntelui Olimp, cu poziţie strategică asupra drumului de legătură dintre Macedonia şi Thessalia şi Grecia de Sud.


Castelul – cel puţin cea mai marte parte a acestuia, a fost clădit de regele franc al Salonicului, Bonifacius de Monferrat în 1205, peste un castel bizantin preexistent, fapt dovedit de părţi ale zidurilor datând din secolele al VI-lea, al IX-lea şi al X-lea.


Între anii 1218-1224 D.C., castelul a fost luat în stăpânire de ducele Epirului, Angelos Komminos, care a pus capăt ocupaţiei france a Salonicului în 1224, numind acest oraş capitala imperiului bizantin.


Castelul a fost cucerit în 1389 de turci, care au obţinut astfel controlul asupra văii Tempi şi, prin aceasta, controlul asupra Greciei de Sud. Mai târziu, când veneţienii au preluat conducerea administrativă a Salonicului în 1423, castelul a fost fortificat.

Pe timpul ocupaţiei otomane, castelul Platamonas a fost de asemenea fortificat, recâştigându-şi poziţia strategică. Mai târziu, când Grecia de Sud a fost eliberată şi Thessalia i-a fost anexată (1881), castelul a recâştigat o nouă şi importantă semnificaţie pentru turci. Cu toate acestea, a fost abandonat ulterior întrucât apărarea sa nu era de folos cuceritorilor.


Săpăturile efectuate până în prezent au permis identificarea următoarelor monumente:

· o biserică bizantină din secolele X-XI, cu adăugiri arhitecturale aparţinînd secolelor al XIV-lea, al XVI-lea, al XVII-lea şi al XIX-lea, înconjurată de un cimitir datând din secolele XIV-XVII;

· un mic depozit datând din secolul al II-lea Î.C.;

· o parte din zidul unei fortificaţii din perioada elenistică;

· o poartă în incinta donjonului (acropyrgion) datând din secolul al XIV-lea.

Intrarea în castel, prevăzută cu o poartă dublă, este apărată de două turnuri.

Impozantul castel veneţian de la Platamonas găzduieşte în fiecare vară manifestările Festivalului Olympus, Festivalul religios Agia Paraskevi (pe 26 iulie) şi Schimbarea la faţă (pe 6 august).

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Platamonas este o mică staţiune turistică situată pe malul Mării Egee, la 40 km sud-est de Katerini. Din Katerini se poate ajunge în Platamonas cu autobuzele K.T.E.L. sau cu trenul. Castelul se poate vizita zilnic între orele 8.00 şi 20.00. Preţul biletului de intrare este de 2 euro.

marți, 25 noiembrie 2008

Ruinele oraşului antic Dion

La 5 km de ţărmul Mării Egee, pe pantele Muntelui Olimp se află vestigiile anticului Dion - oraşul lui Zeus, important centru de civilizaţie al Macedoniei timp de 1000 de ani, începând din secolul al V-lea Î.C. şi până în secolul al V-lea D.C.

Săpăturile începute în 1982 au scos la lumină o mare parte a oraşului antic, zidurile şi templele înconjurătoare. La diferite niveluri, în interiorul oraşului, au fost descoperite reşedinţe particulare, clădiri publice, magazine, ateliere, băile publice (termele) şi palatul lui Dionysos, cu uimitoarele sale mozaicuri. În afara zidurilor oraşului se găsesc templele zeilor (templul lui Zeus, templul zeiţei Isis, templul lui Demeter), teatrul grec, teatrul roman şi stadionul.

Săpăturile continuă şi astăzi, adesea în condiţii dificile, datorită faptului că numeroase construcţii antice se află sub nivelul hidrostatic şi sunt necesare lucrări de asecare.

Locuitorii Macedoniei se adunau la Dion pentru a venera zeităţile Olimpului şi a le aduce ofrande. Regele Archelaos organiza aici competiţii sportive şi spectacole de teatru dedicate Muzelor, desfăşurate pe parcursul a 9 zile, iar Philip al 2-lea îşi sărbătorea la Dion victoriile, după cum obişnuia şi Alexandru cel Mare. Aici şi-a reunit Alexandru cel Mare trupele pentru a le pregăti înaintea campaniilor de cucerire, venerându-l pe Zeus, mai marele divinităţilor de pe Olimp. În Templul zeilor de pe Olimp se afla o lucrare în bronz creată de Lissippos, reprezentând 25 de călăreţi care au murit în lupta de la Granikos. În timpul domniei lui Philip al V-lea, după o invazie dezastroasă, oraşul a fost prădat. Moartea lui Perseas, ultimul rege al Macedoniei, survenită în lupta de la Pydna din anul 168 Î.C., a reprezentat sfârşitul dinastiei macedonene. Dion a fost integrat coloniilor romane în timpul domniei lui Augustus. Oraşul a cunoscut o a doua perioadă de vârf în timpul ocupaţiei romane, în secolele al II-lea şi al III-lea D.C., renăscând ca oraş grecesc. Oraşul a fost distrus de cutremurul şi de inundaţiile care au afectat regiunea în secolul al V-lea. Locuitorii înspăimântaţi şi-au găsit refugiul pe pantele mai înalte ale Olimpului.

Inconjurat de un zid de formă trapezoidală, oraşul dispunea de o reţea stradală clasică, cu două artere centrale întretăiate de străzi paralele, pavate cu lespezi de piatră pentru pietoni şi vehicule, şi de un sistem de alimentare cu apă şi canalizare bine pus la punct.

Până în prezent au fost scoase la iveală 14 străzi şi o mare parte din oraş. Clădirile, amplasate pe o zonă înaltă, datând din perioada imperială, impresionează prin modul în care s-au păstrat. Clădirile mai vechi se găsesc la nivele inferioare şi numai câteva ruine au putut fi scose la iveală. Însă cea mai impresionantă porţiune a oraşului scos la lumină se găseşte în zona Agioneri (locul este deschis în perioada de vizitare a muzeului).

După un zid se poate vedea strada principală care traversa oraşul de la nord la sud. Aceasta este pavată cu lespezi mari de piatră, pe care s-au păstrat intacte urmele roţilor vehiculelor antice.
Pe stânga se află magazine, depozite de mărfuri şi un monument din marmură datând din perioda helenistică. Aceleiaşi periode îi aparţin fundaţiile descoperite sub podeaua magazinelor.
Un drum ce coteşte perpendicular la stânga, trecând prin apropierea unor locuinţe, duce la ruinele unei biserici paleocreştine, bogat ornamentată cu mozaicuri, bazoreliefuri din marmură şi picturi. La sud-est de biserică se află un grup de clădiri aparţinând băilor (termelor). Aici au fost descoperite statuile din marmură ale lui Aesculapius, ale fiilor lui Mahaonas şi Podaleirios şi ale fiicelor Hygeiei şi Panakeiei, fapt care duce la concluzia că băile aparţineau de fapt unui mare sanatoriu.

În acelaşi grup de clădiri se găseşte o seră, cu acoperiş de lemn, care comunică cu termele. În altă zonă a oraşului a fost scoasă la iveală de curând o pardoseală mozaicată, reprezentând victoria lui Dionysus în mijloc şi măşti de teatru în colţuri. În aceeaşi clădire, dărâmată probabil în timpul unui cutremur, au fost găsite printre altele 5 statui ale unor filozofi.
În afara zidurilor de întărire, în sudul oraşului, se află teatrul grec şi teatrul roman, precum şi o altă biserică paleocreştină.

Teatrul roman

Vechiul templu găsit la Dion, aparţinând lui Demeter, se află lângă ziduri, la sud-est de Agioneri, şi este constituit din două mici temple, cu antecameră deschisă şi nişă. Lucrurile găsite aici, printre care statuete de lut, mici corpuri de iluminat, vase de lut, mătănii de sticlă, datează de la 500 Î.C. Templul a fost înfrumuseţat în perioada helenistică. Ultimele reparaţii datează din perioada imperială. La sud de acest templu se află Aesculapium şi, în apropierea teatrului, templul lui Dionysus. Templul lui Zeus nu a fost încă găsit.

În afara colţului sud-estic al zidului de întărire a oraşului se află templul zeiţei Isis unul din cele mai frumoase obiective arheologice ale Macedoniei. De sub copacii înalţi, pe jumătate îngropat în pâmântul mlăştinos, apare enigmaticul templu al zeiţei egiptene.

Statuia zeităţii se găseşte la loc de cinste în templu, stând pe piedestalul ei în poziţie verticală. În faţa acestuia se află un altar şi o constucţie cu coloane de marmură. Templul este înconjurat de ziduri şi de alte construcţii printre care se află şi templul Afroditei “Hypolympidia” (Ypolimpias). În faţa scărilor templului se află statui (copii, originalele se găsesc în muzeu) şi alte obiecte de ofrandă amplasate pe locul în care au fost găsite. Templul zeiţei Isis şi restul construcţiilor datează din perioada dominaţiei romane, cu toate că în perioada elenistică zeitatea feminină venerată în acelaşi loc era Artemis “Lochia”.

Teatrul antic, în care vara au loc spectacole sub egida Festivalului Olympus, se află într-o stare destul de bună. Un punct de atracţie îl constituie tunelul subteran, care începe de la scenă şi se termină în centrul fosei orchestrei.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Situl Dion este situat la 15 km sud-vest de Katerini şi la 7 km de autostrada ce leagă oraşele Salonic şi Atena. Situl şi Muzeul Arheologic pot fi vizitate contra unei taxe de 6 €. Turiştii în vârstă de peste 65 de ani din ţările membre U.E. şi studenţii din ţările nemembre U.E. beneficiază de o reducere de 50% (3 €). Pentru tinerii cu vârsta sub 19 ani şi studenţii din ţările membre U.E. intrarea este liberă. Program de vizitare (între 1 aprilie şi 31 octombrie): Marţi-Duminică: de la 8.00 la 20.00, Luni: de la 13.30 la 20.00. La Dion se poate ajunge cu autobuzele K.T.E.L. din Katerini sau cu autoturismul.

luni, 24 noiembrie 2008

Vechea Mânăstire Agios Dionysios

Mânăstirea a fost ridicată la începutul secolului al 16-lea de Agios Dionysios, o proeminentă personalitate ecleziastică, care a trăit ca un pustnic într-o peşteră din apropiere, cunoscută de atunci sub numele de Agio Spilaio (Peştera Sfântă).


Timp de 400 de ani, mânăstirea a asigurat sprijin religios şi economic în această parte a Olimpului.

În 1943 a fost distrusă în două rânduri: o dată de o bombă şi apoi de forţele de ocupaţie germane. De atunci, comunitatea acesteia a locuit într-o nouă mânăstire (Skala) situată la nord de Litochoro, la Methoni.

Aflată 60 de ani în ruină, mânăstirea a început să fie refăcută în ultimii 5 ani, astfel că în prezent biserica principală (catoliconul) este aproape integral restaurată.



Aripile de nord şi de sud, turnul de la intrare şi zona fortificată, care s-au păstrat peste timp, se află în restaurare.



Domeniul mânăstirii include o parte a pădurii, Prionia, o moară de apă, o moară de făină şi o fermă. De la începutul secolului al 21-lea aici vieţuiesc 6 călugări.

Mânăstirea Agios Dionysios constituie locul preferat pentru pelerinaj al locuitorilor din Macedonia Centrală şi al montaniarzilor.


Cum se ajunge din Paralia Katerini

Vechea Mânăstire Agios Dionysios este situată la 18 km de Litochoro, între două mici cursuri de apă care se varsă în râul Enipeas.

În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €.

Drumul dintre Litochoro (300 m altitudine) şi mânăstire (900 m altitudine), se poate parcurge fie pe jos fie cu maşina/taxiul (16 Km). Accesul la mânăstire se face din bifurcaţia drumului forestier ce duce la Prionia, de unde începe ascensiunea spre cel mai înalt vârf al Olimpului.

duminică, 23 noiembrie 2008

Litochoro

Litochoro este o veche aşezare, pitorească şi cochetă, cu 7000 de locuitori, situată la gura defileului râului Enipeas, chiar la poalele Muntelui Olimp. Orăşelul reprezintă principala cale de acces spre vârfurile Skala (2866 m) şi Mytikas (2918 m).


Spre est, de la baza muntelui până la Golful Thermaic, se desfăşoară o întinsă zonă de coastă – Plaka, care se extinde de la Leptokaria (în sud) până în Gritsa (în nord). Zona de coastă care se continuă la nord-est de Litochoro – Gritsa – se întinde de la Plaka (în sud) la Variko (în nord). La sud de Litochoro, zona Plaka este străbătută de autostrada E75.


În oraş se găsesc două biserici mai mari: Agios Nikolaos, în centru, şi Agios Dimitrios, în nord, şi unul din cele mai renumite cimitire tradiţionale greceşti - Hagios Athanasios.

Biserica Agios Nikolaos


La intrarea în Litochoro, pe partea dreaptă a străzii principale, se află parcul municipal “Katounia”. Parcul adăposteşte un monument, închinat luptătorilor care s-au jertfit pentru libertate în 1878, şi busturile liderilor acestora - Evangelos Korovangos, Kitrous Nikolaos Lousis şi Kosmas Doumbiotis. Tot aici se află Centrul multicultural, o sală de expoziţii şi un muzeu de folclor.

Oraşul este un labirint de străduţe pietruite, extrem de înguste, care şerpuiesc printre clădiri tradiţionale cu ferestre arcuite, porţi vechi din lemn şi acoperişuri viu colorate.
Cartierul tradiţional este dominat de Piaţa Platanos, care găzduieşte o şcoală elementară, construită în 1904, în care sunt depozitate arhivele oraşului. Alte două pieţe importante sunt Horostasi şi Naftikon.
Pornind din piaţa principală şi urmând cursul văii Enipeas se ajunge la „Myli” – un loc al cărui farmec aparte este dat de vechile mori de apă şi de peisajul fascinant oferit de pădurea de platani. De aici, la numai 7 km, mergând pe poteca care duce spre defileu, te întâmpină vechea Mânăstirea Agios Dionysios.

Mânăstirea Agios Dionysios

Nu departe de ultimele case din Litochoro se află pitoreştile schituri Agia Paraskevi, Agii Apostoli şi Prophet Elijah, care adună vara, cu ocazia sărbătorii sfinţilor patroni, mulţimi de pelerini greci şi străini. La mănăstirea Nea Agios Dionysios, aflată la o distanță de 3—3,5 km spre nord de Litochoro, se ajunge pe șoseaua care urcă spre Prionia, din versantul stâng al văii Enipeas.

La 30 minute de mers pe jos sau câteva minute de parcurs cu maşina pe drum asfaltat, într-un luminiş din mijlocul pădurii de pini Ai Ylannis, de o excepţională frumuseţe, se ridică mica biserică din piatră Agios Ioannis Theologos, popular loc de celebrare a botezurilor şi nunţilor.

Cum se ajunge din Paralia Katerini în Litochoro

Litochoro este situat la 24 km sud de Katerini. În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €.

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Muntele Olimp (Oros Olympos)

Considerat în antichitate lăcaşul zeilor, Muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia (vf. Mytikas, 2918 m) şi primul care a dobândit titlul de Parc Naţional, constituind un exemplu de ecosistem protejat prin lege. Pe muntele Olimp se găsesc 10 vârfuri de peste 2600 m, 46 de vârfuri peste 2000 m şi 47 peste 1000 m.


Parcul Naţional ocupă aproape jumătate din suprafaţa totală a muntelui, cuprinzând: zona centrală a vârfurilor Mytikas (2918 m), Stephani (2909 m), Skolio (2911 m), Skala (2866 m), Profitis Ilias (2786 m), Agios Antonios (2815 m) şi Pagos (2701 m), canionul Mavrologos, Platoul Muzelor şi valea râului Enipeas.
Peisajul este de o frumuseţe naturală rară: canioane adânci, prăpăstii fără fund, pante bogat împădurite, floră alpină, numeroase izvoare şi cursuri repezi de apă, câmpuri nemărginite de flori sălbatice viu colorate.
Pe muntele Olimp au fost identificate mai mult de 1700 de specii de plante, dintre care 23 unice în lume. Acestora li se adaugă 32 de specii de mamifere, 108 specii de păsări, reptile, şerpi şi insecte.
Olimpul a avut o influenţă mistică covârşitoare asupra locuitorilor Greciei antice. Vârfurile sale erau considerate reşedinţa celor 12 zei ai Pantheonului clasic. Vechiul templu situat pe vârful Profitis Ilias servea, de două ori pe an, ca loc unde erau aduse sacrificii zeilor.
Muntele Olimp atrage anual mii de turişti din întreaga lume, care vizitează situl arheologic de la Dion, Cada lui Zeus şi vechea mânăstire ortodoxă Agios Dionysios, situată în apropiere de Prionia. În Litochoro, există un punct de informare turistică, de unde se pot obţine detalii privind posibilităţile de acces pe munte şi punctele de atracţie turistică din zonă.
Lunile iunie şi septembrie sunt cele mai bune din an pentru cei ce doresc să escaladeze vârfurile muntelui. Ascensiunea este un omagiu adus elementelor naturii şi figurilor mitologice ale Greciei. Mai mult, o călătorie pe Muntele Olimp este un prilej de a înţelege adevărata natură a spiritului grecesc clasic şi modern.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Situat la 30 km sud-vest de Paralia Katerini, între prefecturile Pieria şi Larisa, Muntele Olimp separă Thessalia de Macedonia. Pentru amatorii de ascensiuni, principala cale de acces către vârfurile Skala (2866 m) şi Mytikas (2918 m) o constituie Litochoro, un orăşel pitoresc situat pe partea de est a Olimpului.
În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €.
Drumul dintre Litochoro (300 m altitudine) şi Prionia (1000 m altitudine), se poate parcurge fie pe jos fie cu maşina/taxiul (18 Km). Din Prionia se urcă pe jos spre Refugiul A (Spilios Agapitos), situat la 2060 m altitudine (durata ascensiunii este de 3 ore).
Drumul dintre Refugiul A şi vf. Skala se parcurge în 3 ore, iar porţiunea dintre vf. Skala şi vf. Mytikas în cca 30 minute. Refugiul A – un adevărat hotel alpin, oferă condiţii de cazare (8-10 €/noapte patul) şi masă (preţurile sunt similare tavernelor din Paralia Katerini). Mai multe detalii la Clubul Alpin Grec din Litochoro. Alte căi de acces sunt prin Dion (25 km de Paralia Katerini) şi Petra.
Costul unei excursii organizate în zona Muntelui Olimp de agenţiile de turism locale este de 18-20 €.

vineri, 21 noiembrie 2008

Katerini

Capitala prefecturii Pieria este un oraş dinamic, modern, cu o reţea stradală bine amenajată şi numeroase puncte de atracţie pentru turişti.



Oraşul adăposteşte câteva bijuterii arhitectonice datând de la începutul secolului al 20-lea (palatul Dimitri Tsalopoulou, aflat la intersecţia străzilor 25 Martie şi Ionos Dragoumi, clădirea şcolii locale şi clădirea gimnaziului, ambele de pe strada Irinis, casa din strada Zalongou aparţinând lui Ilias Thomaidis, casa de la intersecţia străzilor 16 Octombrie şi Kyprou, casa familiei Porrou din strada Parmenionos), biserici bizantine (Agias Aikaterinis, Kaimisi Tis Theotokou), mânăstiri (Agios Giorgios) şi monumente (mormântul antic).
Theias Analipsis

Strada principală, destinată exclusiv traficului pietonal, este permanent asaltată de amatorii de cumpărături şi de clienţii cafenelelor, barurilor şi restaurantelor în aer liber.



Katerini nu are mall, dar in centru (Platia) se găsesc numeroase magazine de firmă specializate în vânzarea de bijuterii, produse de piele, blănuri şi confecţii.

Magazinul familiei Avakian, cel mai renumit producător şi distribuitor de alune, alune de pădure, arahide, nuci, migdale, fistic şi fructe uscate pentru Europa de Est din Katerini, este o adevărată expoziţie de culoare şi savoare. Magazinul se află lângă remiza de pompieri, situată în apropierea şcolii particulare de muzică.

În timpul săptămânii, magazinele din Katerini sunt închise între orele 2 p.m. şi 6 p.m. In weekend, exceptând fast-foodurile şi supermarketurile, magazinele sunt închise.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Katerini se află situat la 7 km spre vest de Paralia Katerini. În Katerini se poate ajunge cu autobuzele locale, cu taxiul sau cu maşina personală. Biletul pana în Katerini costă 1,15 €/dus şi se cumpără de la automatul din staţia de pe strada Nikis. Taxi-ul se poate lua de lângă biserică. Costul călătoriei până în piaţa centrală din Katerini este în jur de 5 €.

Olympic Beach (Olympiaki Akti)

Olympic Beach este o mică aşezare de vacanţă situată nu departe de Paralia Katerini, pe Riviera Olimpului.
Plaja staţiunii (1600 m lungime şi 40 m lăţime), mult mai lată comparativ cu cea din Paralia Katerini, cu nisip mai fin şi apă mai curată, este premiată la rândul ei cu Drapelul Albastru, de organizaţiile ecologiste internaţionale.

La fel ca în Paralia Katerini, în apropierea plajei se găsesc numeroase hoteluri, vile, studiouri şi apartamente, magazine, taverne, restaurante şi centre de închiriat maşini, scutere şi biciclete.
În schimb, Oympic Beach nu are nimic comun cu zgomotul şi aglomeraţia din Paralia Katerini. Staţiunea este mult mai liniştită, mai puţin aglomerată şi mai puţin comercială.

Cum se ajunge din Paralia Katerini

Olympic Beach se află la 2,5-3 km sud de Paralia Katerini. Se fac 45 minute la pas, pe malul marii. Drumul Paralia Katerini-Olympic Beach mai poate fi parcurs cu un minitrenuleţ de agrement sau cu autobuzele locale, pe drumul de coastă care leagă Olympic Beach de Nea Agathoupoli.

Costul biletului pentru călătoria cu trenuleţul este de 2 €/persoană.

joi, 20 noiembrie 2008

Obiective turistice din împrejurimile Paraliei Katerini

Ţinutul Pieriei abundă în obiective de interes istoric şi arheologic, printre cele mai importante numărându-se:

luni, 17 noiembrie 2008

Plaja din Paralia Katerini

Pentru nisipul său auriu şi apa curată, plaja din Paralia Katerini a fost premiată de organizaţiile internaţionale de ecologie cu Drapelul Albastru. Intrarea în apă este lină, cu nisip fin, şi poţi străbate zeci de metri fară ca apa măcar să se apropie de umeri.

Faptul că în zona centrală a staţiunii plaja este extrem de îngustă, lăţimea acesteia nedepăşind 5 m, nu trebuie să vă sperie. Spre sud şi spre nord, plaja se lărgeşte, ajungând, după nici 1 km, la 30-40 m lăţime.
Ingustarea plajei în zona centrală a staţiunii este consecinţa lucrărilor realizate în anii '80 pentru construcţia portului pescăresc. Digurile de protecţie, constituite din blocuri metrice de rocă, amplasate în zona ţărmului, au în vedere stoparea fenomenului de eroziune a plajei.
Atenţie ! În preajma digurilor, construite din blocuri mari de rocă, stau ascunşi arici de mare, a căror înţepătură este extrem de periculoasă. Apa este limpede, aşa încât îi puteţi vedea cu uşurinţă.
Cele mai bune locuri de plajă se află între portul pescăresc şi Olympic Beach – staţiune situată la doar 2,5 km sud de Paralia Katerini, şi, mergând spre nord, în direcţia Korinos.

Pe unele sectoare, plaja este amenajată de proprietarii unor localuri cu umbrele şi şezlonguri. Acestea pot fi folosite pe perioada şederii, contra unei consumaţii constând, după preferinţă, din sucuri, cafea, îngheţată sau bere, sau se pot închiria pentru 3-5 €/zi.
Dacă doriţi să faceţi economii, puteţi cumpăra din magazinele cu articole de plajă o umbrelă şi o saltea pneumatică, pe care să le folosiţi pe toată durata sejurului. La plecare, le puteţi lăsa noilor veniţi sau le puteţi păstra pentru vacanţa următoare. Costul umbrelei nu depăşeşte 4 €, iar o saltea costă aproximativ 3-5 €.
La intrarea pe plaja, din zece in zece metri, există cabine de schimb şi duşuri ecologice, unde este înterzisă folosirea săpunului sau a şamponului.
Iubitorii sportului au la dispoziţie terenuri de tenis, volei şi basket, iar amatorii de sporturi nautice pot închiria hidrobiciclete la preţul de 5 €/oră, caiakuri cu 7 €/oră, canoe cu 5 €/oră.

Bugetul de vacanţă pentru destinaţia Paralia Katerini

Pentru evaluarea bugetului de vacanţă trebuie să luaţi în calcul următoarele costuri, având ca destinaţie: transportul, cazarea, masa, plaja, excursiile, cumpărăturile, distracţiile, cheltuielile neprevăzute.

În funcţie de perioada în care doriţi să vă petreceţi vacanţa, de mijlocul de transport ales, de gradul de confort al locului de cazare, de preferinţele legate de masă şi, nu în ultimul rând, de modul de petrecere a timpului liber, costul unei vacanţe în Paralia Katerini poate varia între 200–500 €/persoană (buget mic) şi 500-1000 €/persoană (buget mediu).

Dacă vreţi să faceţi economii sau dispuneţi de un buget limitat, ar fi bine să alegeţi ca perioadă de vacanţă lunile iunie sau septembrie, când şansele de a gasi locuri bune de cazare la tarife semnificativ reduse sunt mari. Rezervarea locului de cazare, prin negociere directă cu proprietarii hotelurilor familiale şi vilelor, indiferent dacă este făcută din România sau din Paralia Katerini, poate fi uneori mai convenabilă.

În ceea ce priveşte transportul, variantele cele mai accesibile le reprezintă autoturismul şi autocarul.
Mâncarea are, în general, preţuri accesibile. Tavernele, plăcintăriile, cofetăriile şi marketurile sunt locurile în care puteţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie, de multe ori la preţuri mai scăzute ca în România.
Excursiile la diferite obiective turistice vă pot aduce, de asemenea, economii, dacă decideţi să le faceţi pe cont propriu sau căutaţi agenţiile cu ofertele cele mai accesibile.

Economii considerabile puteţi face la cumpărăturile de ocazie şi suveniruri, tocmindu-vă pentru fiecare obiect în parte.

duminică, 16 noiembrie 2008

Magazine în Paralia Katerini

Magazine nealimentare
Paralia Katerini abundă în magazine de suveniruri, magazine de blănuri şi produse din piele (la fiecare două magazine, unul este de blănuri sau pielărie), magazine de bijuterii, magazine de confecţii şi de încălţăminte.

Oferta din magazinele de bijuterii este atât de mare încât te zăpăceşte, de la piese scumpe din aur de zeci şi sute de euro, până la lănţişoare şi brăţări confecţionate dintr-un aliaj de aur şi titan, care se vând la centimetru.
Preţul celui mai simplu lănţişor din argint porneşte de la 2 eurocenţi/centimetru, iar al unuia din aliaj de la 3 eurocenţi pe centimetru, ajungând în jur de 1 €/centimetru dacă est împodobit cu pietre sau perluţe şi, cel mult, la 2,5 €/centimetru dacă este din aliaj şi are grosimea unui deget. Calitatea este variabilă.

Magazinele de blănuri şi produse din piele comercializează haine lungi sau scurte, cape, caciuli, gulere şi mănuşi, pentru toate gusturile şi buzunarele, de la articole de o calitate îndoielnică, până la modele de lux.


Cele mai ieftine haine din blană de vulpe sau nutrie pot fi cumpărate începând de la 100 €, iar hainele de nurcă începând de la 250 €. O haină de piele de bună calitate, pentru femei, costă între 120-150 €, iar o pereche de mănuşi 8-10 €. Achiziţionarea mai multor articole poate aduce reduceri de până la 10 %.

În magazinele de suveniruri poţi găsi vederi, cărţi despre Grecia în limba română, tricouri inscripţionate, căni de ceramică sau porţelan, brelocuri, mătănii, obiecte de podoabă, săpunuri, parfumuri, obiecte de artizanat, băuturi tradiţionale, dulceţuri, ulei de măsline, covoare ţesute manual etc.
Comercianţii greci sunt extrem de amabili şi nu te agasează prezentându-şi oferta. Te poţi uita la marfa din magazin cât vrei fără să cumperi nimic şi nimeni nu se supară. Daca vă hotărâţi totuşi să cumpăraţi ceva, nu uitaţi: totul se negociază.

Magazine mixte

La fiecare colţ de stradă din Paralia Katerini găseşti mici magazine mixte - „market”, aproape tot timpul deschise.
Poţi cumpăra de acolo: ţigarete greceşti şi americane, ziare, dulciuri, bere, lame de ras, vederi, timbre, fructe, săpun, măsline, brânzeturi, ulei de măsline, apă minerală, mătănii etc, la preturi relativ moderate.
Market situat la parterul unui hotel cu studiouri

Iată câteva preţuri informative ale principalelor produse de consum solicitate de turişti:

Apă plată 1,5-2,2 €/bax (6 sticle x 1,5 l)
Bere Haineken 0,93-1,2 €/doza de 500 ml
Bere Mythos 0,9 €/doza de 500 ml
Cafea Jacobs 3,39 €/500 g
Caşcaval feliat vid (8 felii) 1,5 €/pachet
Coca Cola 1,14 €/sticla de 1,5 l şi 0,47 €/doza de 330 ml

Conserve carne 1,52 €/cutia
Conserve peşte 1-1,79 €/cutia
Hârtie igienică 0,9 €/2 role

Lămâi 1,25 €/kg

Lapte 1,18-1,40 €/cutie

Metaxa 8,24 €/l

Nesscaffe 2,7-3,5 €/cutie

Pâine 0,6 €/bucată
Pâine feliată 1,5 €

Piersici 1,3 €/kg

Roşii 1,85 €/kg

Salam feliat 1,5 €/pachet
Ouzo 4,59 €/750 ml şi 6-7 €/1000 ml
Vin 1,93-2,17 €/2 l şi 5-9 €/700 ml
Când mergeţi la cumpărături este bine să aveţi la îndemână transcrierea alfabetului grec. Etichetele produselor sunt scrise cu caractere greceşti mici de tipar.

Feriţi-vă să faceţi cumpărături de pe artera principală, deoarece preţurile sunt semnificativ mai mari!

vineri, 14 noiembrie 2008

Restaurante şi taverne în Paralia Katerini

În Paralia Katerini se poate mânca bine şi la un preţ nu foarte mare, în aproape orice local întâlnit în cale, fie el restaurant, taverna traditională, taverna cu specific pescăresc, grill, ouzerie, pizzerie, fast-food sau patiserie. Peste tot este curat, mancarea gustoasă şi proaspătă, iar personalul te tratează cu prietenie.
Cele mai populare sunt tavernele tradiţionale, mici localuri nepretenţioase, cu preţuri extrem de accesibile, în care de multe ori meniul este tradus în limba română. În taverne, decorarea mesei şi maniera în care preparatele sunt servite constituie amănunte mai puţin importante decât în restaurante.
Mesele sunt acoperite cu feţe de masă de unică folosinţă, din hârtie, care se schimbă după fiecare client, tacâmurile sunt aşezate în mijlocul mesei, la fel ca şi sticlele sau carafele cu băutură.
Accentul se pune pe ceea ce se află în farfurie şi pe atmosfera relaxată, lipsită de formalism, din jur. În plus, în unele taverne există obiceiul să se ofere clienţilor, din partea casei, ca desert, inghetată, fructe sau prăjituri.
Printre cele mai apreciate feluri de mâncare se numără: melitzanosalata, taramosalata, dolmadakia (ca aperitive), moussaka, souvlaki de porc, pui, vita, preparate din peste, calamar si scoici pregatite in cele mai originale moduri, salată de cruditati khoriatiki (ca feluri de bază), şi, la desert, baclava sau cataif.
Diferenţa între tavernă şi restaurant (estiatorio) este mai mult de formă, decât de conţinut. Restaurantele nu sunt deschise dimineaţa şi închid la 1.30 a.m. în timpul săptămânii, iar vinerea şi sâmbăta la 2.30-3.00. a.m.
Unele taverne, cafenele şi restaurante percep o taxă suplimentară pentru faţa de masă de unică folosinţă şi pâine, în valoare de 0,4-2 €/persoană. Pâinea proaspătă este garantată în cele mai multe localuri, fiind achiziţionată ulterior lansării comenzii. Alte localuri obişnuiesc să servească pâine proaspăt prăjită. În mod obişnuit se lasă bacşiş 10% din valoarea consumaţiei.

Psistaria, localuri care reunesc sub acelaşi acoperiş taverna şi restaurantul, nu trebuie confundat cu pitsaria, pizzeriile locale.
Taverna cu specific pescăresc (psarotaverna) - local unde ar trebui să se mănânce doar peşte, oferă clienţilor, datorită preţului ridicat al preparatelor proaspete din peşte şi fructe de mare, şi o gamă largă de preparate din carne.

Ouzeriile (mezedopolia, ouzadika) sunt mici localuri specializate în a servi ouzo - bautura aperitiv traditionala cu aroma de anason, şi gustări potrivite cu această băutură (caracatiţă, chiftele, creveţi, salată de icre, calamari, salată de vinete, brânzeturi, tzatziki – o salată specific grecească, foarte răcoritoare şi picantă, cartofi, sfeclă şi salată de fasole boabe), care pot înlocui cu succes dejunul sau cina. Atmosfera din aceste localuri este foarte relaxată şi informală, clienţii par ca se cunosc de o viata si isi spun povestea obligatoriu la un pahar de ouzo.

Patiseriile (zakharoplastia) servesc plăcinte tradiţionale macedonene, prăjituri, îngheţată şi cafea (nescafe). Preţurile sunt cam aceleaşi: între 4,5 si 6 € o porţie de grătar de porc sau pui, între 5,5 şi 9 € o porţie de peşte sau fructe de mare, 4-5 € salata grecească. Insă, indiferent de felul comandat (şnitel, file de porc, caracatiţă), acesta este servit cu garnitură de cartofi prajiţi şi, uneori, tzatziki, incluse în preţ. Preţul unei porţii de plăcintă este de 1,5-2 €, iar al unei prăjituri de cca 2-2,5 €/bucată.
Berea costă 2-3,5 € sticla de 500 ml, vinul de masă 3 €/carafa de 500 ml sau 12-16 €/sticla de 700 ml, ouzo şi Metaxa 3-5 €/50 ml, coctail-urile 6-7 €/pahar.
Dacă aveţi nedumeriri legate de un anumit fel de mâncare, nu ezitaţi să mergeţi împreună cu chelnerul în bucătărie, pentru a vedea produsele oferite, şi arătaţi-i exact ce doriţi.

joi, 13 noiembrie 2008

Posibilităţi de cazare în Paralia Katerini

Staţiunea este formată din peste 150 de mici hoteluri şi clădiri cu studiouri şi apartamente. 80% dintre acestea au aspectul unor vile cu 2-3 etaje, cu 10-15 camere, studiouri sau apartamente. Restul clădirilor se extind pe maxim 4 niveluri şi dispun de un număr considerabil mai mare de camere (40-100).

Hotel cu studiouri şi apartamente
În ceea ce priveşte gradul de confort, cele mai multe locuri de cazare sunt clasificate la categoria 2* şi 1*, dar există şi multe hoteluri de 3*. În Paralia Katerini există un singur hotel de 4*. Indiferent de categorie, serviciile de curăţenie şi întreţinere funcţionează ireproşabil.

Hotel de 3*

Exceptând perioadele de vârf sezonier, găsirea unui loc de cazare în Paralia Katerini nu ridică probleme deosebite.

Cazarea negociată direct cu proprietarii hotelurilor familiale sau vilelor, poate fi uneori mai avantajoasă comparativ cu ofertele agenţiilor de turism din România.

O cameră pentru trei persoane se găseşte mai uşor decât una single, iar preţul acesteia scade, de regulă, cu creşterea duratei de şedere.

Cele mai convenabile ca preţ şi facilităţi sunt studiourile şi apartamentele – camere cu 2-4 locuri, cu baie şi bucătărie complet utilată, amplasate în hoteluri cu 2-3 etaje.

Preţul camerelor duble sau triple din hoteluri este, de regulă, mai ridicat decât al studiourilor amplasate în hotelurile cu apartamente.
Indiferent de opţiune, dacă recurgeţi la rezervarea camerei prin intermediul unei agenţii de turism sau prin internet, ar fi bine să alegeţi locuri de cazare cotate la cel puţin 2*. Totodată, dacă preferaţi zonele mai puţin zgomotoase, ar trebui să evitaţi hotelurile/vilele de pe plajă şi din apropierea acesteia.

În funcţie de categoria hotelului şi perioada sezonului estival, preţul unei camere duble în Paralia Katerini poate varia, potrivit Hellenic Chamber of Hotels (http://www.grhotels.gr/), între următoarele limite:

Hotel 1* cu studiouri mobilate 27-45 €/zi

Hotel 2* cu studiouri mobilate 32-60 €/zi

Hotel 1* 35-45 €/zi

Hotel 2* 40-70 €/zi

Hotel 3* 45-80 €/zi

Hotel 4* 80-100 €/zi

Camerele se iau în primire, de obicei, între orele 13-14 p.m. şi se predau între orele 9-10 a.m.

În majoritatea hotelurilor, lumina în camere se aprinde prin introducerea unui card ataşat cheii în fanta comutatorului de lângă intrare. La ieşirea din cameră, cardul se scoate din fantă pentru a putea încuia uşa, iar lumina se stinge automat.

Avertizarea "Nu aruncaţi hârtia folosită în W.C. !" afişată în toaletele camerelor de hotel, pensiunilor şi bungalourilor, nu este o glumă şi este valabilă pe tot cuprinsul Greciei. Problema se datorează atât instalaţiilor sanitare necorespunzătoare cât şi presiunii scăzute a apei. Rezolvarea: coşuri prevăzute cu pungi de unică folosinţă, înlocuite zilnic, în care se aruncă hârtia igienică după folosire.

Cazarea în camping

Cel mai apropiat camping se află la cca 2 km de Paralia Katerini, spre sud, în apropierea staţiunii Olympic Beach.

O noapte de cazare în camping poate costa în perioada de vârf sezonier între 16-18 € pentru două persoane, un cort şi o maşină (camparea unei persoane 3,5-5 €, camparea cortului 2,5-4 €, camparea maşinii 2-4 €). Tarifele sunt rareori afişate în exterior. Campingul este deschis în perioada mai-septembrie.

În Grecia, campatul în locuri neamenajate este interzis. Fiţi atenţi! Poliţia locală nu glumeşte.

Acte necesare pe parcursul vacanţei în Grecia

  1. Carte de identitate sau Paşaport, a căror valabilitate trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni durata încheierii călătoriei.
  2. Pentru a putea ieşi din ţară, minorii trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii:

  • să călătorească împreună cu ambii părinţi;
  • să călătorească împreună cu unul din părinţi, care să aibă asupra sa declaraţia autentificată de către notar a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei sau certificatul de deces al celuilalt părinte sau hotărâre judecătorească definitivă de încredintare a copilului;

  • să călătorească împreună cu un adult însoţitor, care să aibă asupra sa certificatul personal de cazier judiciar şi declaraţia autentificată a ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei.

Asigurarea de sănătate pentru călătorie şi Cardul European de Sănătate

  1. Deţinerea unei asigurări de sănătate pentru călătorie sau a Cardului European de Sănătate nu este obligatorie, însă, în eventualitatea în care, pe perioada vacanţei, survin accidente sau îmbolnăviri imprevizibile, acestea garantează plata cheltuielilor medicale, farmaceutice şi de spitalizare în limita de acoperire oferită de societatea de asigurare cu care aţi încheiat contractul.

Pentru cei care călătoresc cu autoturismul:

  1. Permisul de conducere şi poliţa obligatorie de asigurare pentru raspunderea civilă auto (RCA);

  2. Cei care au maşina cumparată în leasing au nevoie de o copie a contractului de leasing şi de o procură de la firma de leasing.

Pentru studenţi:

  1. Legitimaţia de student, care pentru membrii UE dă dreptul la gratuitate în majoritatea muzeelor şi siturilor arheologice şi la reduceri de 50 % pentru călătoria cu mijloacele publice de transport în Salonic şi Atena.

miercuri, 12 noiembrie 2008

Cea mai bună perioadă pentru vacanţa în Paralia Katerini

Cea mai bună perioadă pentru petrecerea vacanţei în Paralia Katerini este cuprinsă între sfârşitul lunii aprilie şi mijlocul lunii iunie sau între sfârşitul lunii august şi mijlocul lunii octombrie, când valorile temperaturilor maxime sunt mai coborâte decât în lunile de vârf sezonier. Totodată, plajele şi obiectivele turistice sunt mai puţin aglomerate, transportul public funcţionează după un program apropiat de cel normal, iar şansele de a găsi locuri bune de cazare la tarife semnificativ reduse sunt mari.
Este bine să nu vă planificaţi vacanţa în perioada Paştelui ortodox, mai ales dacă este prima călătorie pe care o faceţi în Grecia, chiar dacă ar putea părea o experienţă cel puţin incitantă. Grecii din întreaga lume obişnuiesc să se întoarcă acasă cu prilejul acestei sărbători, astfel că preţul cazării şi al transportului creşte semnificativ. În plus, multe muzee şi situri arheologice sunt închise.
Pe cât posibil evitaţi lunile iulie şi august (în special zilele din preajma datei de 15 august), dacă nu vă place aglomeraţia şi căldura greu suportabilă. În lunile de vârf sezonier, Paralia Katerini găzduieşte nu mai puţin de 50.000 de turişti/zi, majoritatea proveniţi din ţările balcanice vecine (România, Bulgaria, FYROM, Serbia), din Ungaria, Cehia, Rusia, Polonia, Germania şi Austria. Acestora li se adaugă rezidenţii permanenţi din Katerini şi Salonic, veniţi la plajă în zilele de weekend. În această perioadă, doar zonele montane înalte de pe teritoriul Muntelui Olimp, rămân mai răcoroase şi mai puţin aglomerate. Acestea sunt preferate de iubitorii de drumeţii, de biciclişti şi de turiştii mai puţin pretenţioşi în ceea ce priveşte confortul şi facilităţile de cazare şi masă.
De la jumătatea lunii septembrie temperaturile încep să scadă, iar aglomeraţia se reduce simţitor. Dacă nu v-aţi planificat vacanţa în lunile mai sau iunie, nu întârziaţi să porniţi la drum acum. După jumătatea lunii octombrie, multe hoteluri şi localuri se închid, iar transportul public îşi reduce programul. În schimb, vremea mai răcoroasă este extrem de favorabilă vizitării obiectivelor turistice din oraşele mari (Atena, Salonic).

Cum ajung în Paralia Katerini

Paralia Katerini se află la 770 km de Bucureşti şi 76 km de Salonic, în provincia Macedonia Centrală, prefectura Pieria, cu capitala la Katerini. Puteţi ajunge acolo cu: autoturismul, autocarul, trenul sau avionul.

Cu autoturismul: preferabil, pe ruta Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Promachonas-Salonic-Katerini. Distanţa se parcurge în 10-14 ore. Cheltuielile de transport dus-întors se ridică la maxim 100 €/autoturism (inclusiv taxe de pod, autostradă şi vignete). Călătorind împreună cu alte 2-3 persoane costurile de transport se reduc substanţial, fiind mai mici decât costurile de călătorie pe căile ferate pentru studenţi.

Cu autocarul: pe ruta Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Promachonas-Salonic-Katerini. Distanţa se parcurge în 10-14 ore (inclusiv 3 opriri de câte 20 minute la posasurile de pe teraseu). Costul transportului dus-întors este de cca 50 €/persoană, prin agenţiile de voiaj, dacă se achiziţionează şi servicii de cazare, sau de 120-130 €/persoană (până în Salonic), prin firmele de transport.

Cu trenul: până la Salonic (durata deplasării: 17 ore. Preţul variază, în funcţie de tipul rezervării (numărul de locuri din cabină sau cuşetă) şi vârsta călătorului, între 106 € şi 157 €, la cuşetă, şi 117 € şi 226 €, la cabină. Informaţii privind orarul şi costul călătoriei găsiţi pe: www.cfr.ro/calatori. Din Salonic, călătoria continuă până în Katerini, cu un alt tren, care circulă spre Atena (durata deplasării: 30 minute), iar din Katerini până în Paralia Katerini cu un autobuz local (durata deplasării: 10 minute) sau taxi.

Cu avionul: până pe Aeroportul Internaţional „Makedonia” din Salonic. Costul călătoriei dus-întors variază între 150-400 €, în funcţie de tipul companiei aeriene care operează zborul şi de data efectuării rezervării. Durata minimă a călătoriei este de cca 1.30-1.40 ore. Aeroportul din Salonic este situat la cca 16 km sud-est de oraş, la Mikras. Până în oraş se poate ajunge cu taxiul sau cu autobuzul 78 (circulă între orele 6.00 a.m. şi 11.00 p.m. şi opreşte în Piaţa Aristotelous şi la gară). Din Salonic se continuă călătoria cu un autobuz K.T.E.L. până în Katerini, iar de acolo până în Paralia Katerini cu un autobuz local (durata deplasării: 10 minute) sau taxi.

marți, 11 noiembrie 2008

Paralia Katerini - prezentare generală

Paralia Katerini este o mică aşezare estivală situată pe ţărmul Mării Egee, cunoscută drept una din cele mai populare destinaţii de vacanţă pentru turiştii români, sârbi, ruşi, maghiari, cehi şi polonezi.
În traducere liberă, Paralia Katerini sau Paralia Katerinis desemnează plaja oraşului Katerini. Paralia, în limba greacă, înseamnă plajă, iar Katerini este numele unui oraş cu aproape 60.000 de locuitori, situat la 7 km spre vest, cu acces la autostrada E75, care face legătura între Atena şi Salonic.

Aşezarea este concentrată în jurul unei piaţete mărginite frontal de mare, având pe celelalte laturi o biserică ortodoxă, câteva clădiri administrative şi hoteluri. De aici, paralel cu ţărmul şi, respectiv, perpendicular pe acesta, pornesc principalele artere rutiere, din care se desprinde o reţea de străduţe înguste.
Centrul grupează peste o sută de minihoteluri cu 2-3 etaje, majoritatea cu terase şi marketuri la parter, peste 70 de restaurante, cafenele, baruri şi taverne tradiţionale, precum şi câteva sute de magazine de souveniruri, confectii, obiecte de artă, blănuri, pielărie şi bijuterii, cu o ofertă copleşitoare de produse de lux şi bazar, adunate laolaltă.



În lunile iulie şi august, aşezarea cu numai 1.000 de locuitori permanenţi, a cărei suprafaţă este mai mică de 3 kmp, devine suprapopulată, numărul de turişti străini şi autohtoni înregistraţi depăşind 50.000/zi.
În Paralia Katerini se face plajă, sport pe plajă, baie în apele Mării Egee, cumpărături, se mănâncă şi se bea greceşte, se dansează în cluburi şi discoteci. Doritorii pot asista la spectacole cu dans şi muzică tradiţională şi la o serie de manifestări culturale (Festivalul Olympus, Festivalul Internaţional de Folclor). Totodată, Paralia Katerini constituie punctul de plecare spre numeroase obiective turistice din apropiere (Olympic Beach, Katerini, Muntele Olimp, Litochoro, Dion, Paleos Panteleimonas, Pydna, Makrygialos, Platamonas), dar şi spre obiective mai îndepărtate, reprezentative pentru cultura şi civilizaţia greacă (Salonic, mânăstirile suspendate de la Meteora, insula Skiathos).
Mai accesibilă, sub aspect financiar, decât staţiunile româneşti sau bulgăreşti de pe litoralul Mării Negre, Paralia Katerini dăruieşte celor care păşesc pe „pâmântul zeilor” o parte din spiritul Greciei, materializat într-un deosebit respect faţă de tradiţii şi o neobosită dragoste de viaţă.