duminică, 30 noiembrie 2008

Insula Skiathos

Insula Skiathos aparţine, împreună cu Skopelos, Alnissos, Skyros şi alte câteva insule mai mici, Complexului insular al Sporadelor de Nord. Skiathos înseamnă în limba greacă "umbra lui Athos".
Insula dispune de un număr impresionant de plaje (68), dintre care cea mai cunoscută este Koukounaries, clasată printre primele din lume şi considerată cea mai frumoasă plajă din Grecia.


Plaja Koukounaries

Numele plajei, care se traduce prin conuri de pin, provine de la pădurea de pini din imediata apropiere, declarată rezervaţie naturală. Plaja este lungă de câţiva kilometri şi lată de aproximativ 15 m, iar intrarea în apă este extrem de lină (apa depăşeşte 2 m după câţiva zeci de metri).

Farmecul oraşului Skiathos, capitala insulei, este dat de: miniaturalele căsuţe albe cocoţate în pantă, ca într-un amfiteatru, străduţele înguste, micile magazine încărcate cu suveniruri şi cafenelele în aer liber înşiruite în portul vechi, de unde poţi privi confortabil spectacolul acostării vaselor în port.

Panorama care se deschide de sus, de lângă Biserica Sf. Nicolae, asupra portului şi oraşului în trepte este de-a dreptul covârşitoare.

Insula Skiathos se află situată în estul Greciei continentale, nu departe de ţărm – de pe ea se vede Muntele Pelion.

Pe insulă se ajunge fie pe calea apei, cu plecare din porturile Volos sau Salonic, fie pe calea aerului. Feribotul costă 13 €/persoană (dus-întors) şi pleacă la 8.00 şi la 16.00 din Volos. Mai există şi alte vaporaşe, însă la preţuri ceva mai mari (21 €/persoană numai dus).

Indiferent de mijlocul de transport cu care aţi sosit în Paralia Katerini, este mai comod să călătoriţi spre Skiathos în mod organizat. Agenţiile de turism locale asigură transportul cu autocarul până în portul Ahilion, din apropiere de Volos, şi de acolo, deplasarea cu un vas de croazieră până pe insulă. Programul, care include vizitarea oraşului Skiathos, capitala insulei, şi a plajei Koukounaries, durează cca 14 ore. Costul excursiei este de cca 35-40 €/persoană.

Taverne în portul Skiathos, aşteptându-şi răbdătoare clienţii

Angajaţii agenţiilor de turism din Paralia Katerini, care organizează excursii spre insula Skiathos, incluzând transportul pe uscat şi pe apă, obişnuiesc să distreze turiştii pe parcursul croazierei de 2 ore, iniţiându-i în tainele dansurilor tradiţionale greceşti.

Petrecerea se desfăşoară pe puntea superioară a vasului, iar toţi cei care participă la demonstraţii sunt trataţi de căpitanul vasului şi de secund cu ouzo sau Metaxa. Dansul este nu numai un mod plăcut de relaxare ci şi un bun prilej de a lega noi prietenii. Turiştii singuri sunt, de regulă, printre cei mai receptivi la astfel de oferte.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna,
Mergem si noi in septembrie in Paralia Katerini si dorim sa facem deasemenea si cateva excursii.
Imi poti recomanda te rog un anumit vas pentru croaziera pe insula Skiathos? Sau la ce agentii de turism din Paralia sa caut aceasta excursie care sa includa un vapor dragut si romantic?
Multumesc anticipat!

Milikas spunea...

Toate agenţiile de turism din Paralia Katerini organizeaza excursii pe insula Skiathos, asa incat nu aveti nevoie de o recomandare speciala. Se asigură transportul cu autocarul până în portul Ahilion si, de acolo, deplasarea cu un vas de croazieră până pe insulă. Din pacate, vasul de croaziera nu vi-l puteti alege, dacat daca va hotarati sa mergeti la Skiathos pe cont propriu.

Anonim spunea...

am ajuns si eu pe Skiathos acum 2 ani.... A fost o excursie grozava.... Practic toata Grecia e fenomenala si plina de surprize.... Va recomand tuturor ca daca aveti ocazia sa ajungeti acolo nu o ruinati.....