marți, 11 noiembrie 2008

Paralia Katerini - prezentare generală

Paralia Katerini este o mică aşezare estivală situată pe ţărmul Mării Egee, cunoscută drept una din cele mai populare destinaţii de vacanţă pentru turiştii români, sârbi, ruşi, maghiari, cehi şi polonezi.
În traducere liberă, Paralia Katerini sau Paralia Katerinis desemnează plaja oraşului Katerini. Paralia, în limba greacă, înseamnă plajă, iar Katerini este numele unui oraş cu aproape 60.000 de locuitori, situat la 7 km spre vest, cu acces la autostrada E75, care face legătura între Atena şi Salonic.

Aşezarea este concentrată în jurul unei piaţete mărginite frontal de mare, având pe celelalte laturi o biserică ortodoxă, câteva clădiri administrative şi hoteluri. De aici, paralel cu ţărmul şi, respectiv, perpendicular pe acesta, pornesc principalele artere rutiere, din care se desprinde o reţea de străduţe înguste.
Centrul grupează peste o sută de minihoteluri cu 2-3 etaje, majoritatea cu terase şi marketuri la parter, peste 70 de restaurante, cafenele, baruri şi taverne tradiţionale, precum şi câteva sute de magazine de souveniruri, confectii, obiecte de artă, blănuri, pielărie şi bijuterii, cu o ofertă copleşitoare de produse de lux şi bazar, adunate laolaltă.



În lunile iulie şi august, aşezarea cu numai 1.000 de locuitori permanenţi, a cărei suprafaţă este mai mică de 3 kmp, devine suprapopulată, numărul de turişti străini şi autohtoni înregistraţi depăşind 50.000/zi.
În Paralia Katerini se face plajă, sport pe plajă, baie în apele Mării Egee, cumpărături, se mănâncă şi se bea greceşte, se dansează în cluburi şi discoteci. Doritorii pot asista la spectacole cu dans şi muzică tradiţională şi la o serie de manifestări culturale (Festivalul Olympus, Festivalul Internaţional de Folclor). Totodată, Paralia Katerini constituie punctul de plecare spre numeroase obiective turistice din apropiere (Olympic Beach, Katerini, Muntele Olimp, Litochoro, Dion, Paleos Panteleimonas, Pydna, Makrygialos, Platamonas), dar şi spre obiective mai îndepărtate, reprezentative pentru cultura şi civilizaţia greacă (Salonic, mânăstirile suspendate de la Meteora, insula Skiathos).
Mai accesibilă, sub aspect financiar, decât staţiunile româneşti sau bulgăreşti de pe litoralul Mării Negre, Paralia Katerini dăruieşte celor care păşesc pe „pâmântul zeilor” o parte din spiritul Greciei, materializat într-un deosebit respect faţă de tradiţii şi o neobosită dragoste de viaţă.

3 comentarii:

Daniela Abageru spunea...

Buna, calatorule.
Un astfel de site mi-ar fi fost si mie de mare folos cand am plecat in Grecia, in Paralia Katerini, in iulie. Am cautat inainte de asta poze, informatii pe internet, dar nu am fost multumita de cele gasite: erau trunchiate sau unidirectionate (de obicei doar detalii economice), in niciun caz o prezentare ampla.
Exista intr-adevar un farmec al descoperirii locului in care te duci fara sa stii prea multe initial (o cunoastere la prim contact), dar parca e mai cu "temelie" sa mergi de brat cu niste cunostinte. Eu am avut noroc: am mers cu niste profesionisti si am avut acces la o multime de informatii la fata locului.
Un astfel de blog poate substitui cu brio o pregatire prealabila calatoriei. De bun augur de alfel!
Te felicit pentru initiativa ta serioasa si foarte documentata!
Cum se spune..."calatorului ii sta bine cu drumul"...dar sa stie ce fel de drum are in fata...

Daniela Abageru.

Unknown spunea...

Multumesc in numele familiei mele pentru extraordinara idee de a impartasi cu ceilalti experientele dobandite in calatorii. Ne-a fost de un real folos. Multumim!

Milikas spunea...

Ma bucur ca v-am putut ajuta.