luni, 24 noiembrie 2008

Vechea Mânăstire Agios Dionysios

Mânăstirea a fost ridicată la începutul secolului al 16-lea de Agios Dionysios, o proeminentă personalitate ecleziastică, care a trăit ca un pustnic într-o peşteră din apropiere, cunoscută de atunci sub numele de Agio Spilaio (Peştera Sfântă).


Timp de 400 de ani, mânăstirea a asigurat sprijin religios şi economic în această parte a Olimpului.

În 1943 a fost distrusă în două rânduri: o dată de o bombă şi apoi de forţele de ocupaţie germane. De atunci, comunitatea acesteia a locuit într-o nouă mânăstire (Skala) situată la nord de Litochoro, la Methoni.

Aflată 60 de ani în ruină, mânăstirea a început să fie refăcută în ultimii 5 ani, astfel că în prezent biserica principală (catoliconul) este aproape integral restaurată.



Aripile de nord şi de sud, turnul de la intrare şi zona fortificată, care s-au păstrat peste timp, se află în restaurare.



Domeniul mânăstirii include o parte a pădurii, Prionia, o moară de apă, o moară de făină şi o fermă. De la începutul secolului al 21-lea aici vieţuiesc 6 călugări.

Mânăstirea Agios Dionysios constituie locul preferat pentru pelerinaj al locuitorilor din Macedonia Centrală şi al montaniarzilor.


Cum se ajunge din Paralia Katerini

Vechea Mânăstire Agios Dionysios este situată la 18 km de Litochoro, între două mici cursuri de apă care se varsă în râul Enipeas.

În Litochoro se poate ajunge din Katerini, pe drumul E75, cu maşina sau autobuzele K.T.E.L. Autobuzele pleacă din autogara Katerini la interval de 60 minute, iar costul unui bilet este de 1,8 €.

Drumul dintre Litochoro (300 m altitudine) şi mânăstire (900 m altitudine), se poate parcurge fie pe jos fie cu maşina/taxiul (16 Km). Accesul la mânăstire se face din bifurcaţia drumului forestier ce duce la Prionia, de unde începe ascensiunea spre cel mai înalt vârf al Olimpului.

Un comentariu:

Ana-Maria spunea...

Se poate vedea si Pestera Sfanta unde a stat Sf Dionysios, unde se afla acum un mic schit sub stanca. Se ajunge la ea pe o poteca ce coboara la stanga de intrarea Manastirii (este o placuta indicatoare "To Holy Cave"). Sunt cam 20 de minute de mers. Dupa coborarea pe poteca se trece un pod peste rau si se continua in stanga pe o poteca ce urca prin padure (mai este si aici un indicator).