vineri, 3 iulie 2009
Cuprinsul ghidului Paralia Katerini
Paralia Katerini - prezentare generală
Cum ajung în Paralia Katerini
Cea mai bună perioadă pentru vacanţa în Paralia Katerini
Acte necesare pe parcursul vacanţei în Grecia
Posibilităţi de cazare în Paralia Katerini
Restaurante şi taverne în Paralia Katerini
Magazine în Paralia Katerini
Bugetul de vacanţă pentru destinaţia Paralia Katerini
Plaja din Paralia Katerini
Obiective turistice din împrejurimile Paraliei Katerini
Olympic Beach (Olympiaki Akti)
Katerini
Muntele Olimp (Oros Olympos)
Litochoro
Vechea Mânăstire Agios Dionysios
Ruinele oraşului antic Dion
Castelul de la Platamonas
Paleos Panteleimonas
Valea Tembi – izvorul Agiei Paraskevi
Obiective turistice îndepărtate de Paralia Katerini
Insula Skiathos
Complexul monahal Meteora
Salonic
Obiective turistice în Salonic
Turnul Alb (Lefkos Pyrgos)
Arcul lui Galerius (Kamara)
Rotunda
Biserica Agia Sofia
Panagia Achiropiitos
Biserica Agios Demetrios
Panagia Chalkeon
Forumul Roman
Manifestări culturale şi religioase în împrejurimile Paraliei Katerini
Cumpărături în Paralia Katerini
Uleiul de măsline
Viaţa de noapte în Paralia Katerini
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (I)
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (II)
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (III)
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (IV)
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (V)
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (VI)
Drumurile publice în Pieria
Hărţi
Siguranţa rutieră pe drumurile publice din Grecia
Starea drumurilor
Benzinării
Transportul cu autobuzul
Călătoria cu taxiul în Paralia Katerini
Maşini şi scutere de închiriat în Paralia Katerini
Autostopul în Grecia
Transportul feroviar spre Paralia Katerini
Transportul aerian spre Paralia Katerini
Transportul maritim în Grecia
Telecomunicaţiile în Grecia
Utilizarea cardurilor în Paralia Katerini
Poliţia turistică
Siguranţă şi criminalitate în Grecia
Asigurarea de sănătate în Grecia
Sărbători oficiale în Grecia
Limba greacă
Minighid de conversaţie în limba greacă (I)
Minighid de conversaţie în limba greacă (II)
Recomandări privind planificarea vacanţei în Paralia Katerini
Recomandări privind călătoria cu autoturismul spre Paralia Katerini
Recomandările MILIKAS pentru reuşita vacanţei în Paralia Katerini
Bouzoukia, distracţie a la grec
luni, 16 februarie 2009
Bouzoukia, distracţie a la grec
Termenul bouzoukia desemnează localurile de noapte, în care se consumă cele mai incitante trăiri din viaţa grecilor de toate vârstele şi sexele: petreceri colective, foarte zgomotoase, pe muzică greceasă autentică, interpretată live la bouzouki, asociată cu dansuri tradiţionale de grup, spart de pahare şi bătăi cu flori.
Bouzouki este un instrument cu coarde specific grecesc, asemănător mandolinei, de forma unei pere şi gâtul extrem de alungit, care produce un sunet metalic, ascuţit, inconfundabil.
Localurile bouzoukia dispun de un spaţiu înălţat, special amenajat pentru orchestră şi solist (“pista”), şi de un ring de dans, înconjurat de mese, unde, de regulă, se bea whiskey sau vodcă şi se mănâncă alune sau migadale.
Preţul unei tăviţe cu garoafe variază între 5 şi 15 €, iar preţul unei sticle de băutură alcoolică, între 60 şi 250 €, în funcţie de renumele localului, de numele solistului şi de ziua în care loc reprezentaţia.
Nu de puţine ori, nota de plată pentru mesele amplasate în apropierea scenei reprezintă exclusiv costul florilor consumate şi, deşi pare de neconceput, poate depăşi uneori preţul unei maşini noi de marcă.
Cele mai bune localuri bouzoukia se găsesc în Salonic şi în Atena.
Deşi nu tocmai la îndemâna oricui, sub aspect financiar, participarea la un asemenea eveniment reprezintă o experienţă unică, care nu trebuie sub nici o formă ratată.
Dacă tot sunteţi în Grecia, distraţi-vă aşa cum numai grecii ştiu s-o facă!
miercuri, 11 februarie 2009
Recomandările MILIKAS pentru reuşita vacanţei în Paralia Katerini
Hoinăriţi pe străzile mai puţin comerciale, ca să vedeţi cum trăiesc localnicii!
Mergeţi în Katerini sau în Salonic şi plimbaţi-vă pe străduţele frecventate mai puţin de turişti! Opriţi-vă şi admiraţi casele din cartierele vechi şi intraţi în micile magazine ale comercianţilor de măsline, seminţe sau peşte !
Comunicaţi cu grecii din Paralia Katerini pe limba lor!
VACANŢĂ PLĂCUTĂ ÎN PARALIA KATERINI !
miercuri, 4 februarie 2009
Recomandări privind călătoria cu autoturismul spre Paralia Katerini
- Asiguraţi-vă că dispuneţi de toate actele necesare pentru călătorie. Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Republicii Elene.
- Informaţi-vă asupra traseului pe care doriţi să-l urmaţi (http://www.viamichelin.com/).
- Pentru orientare folosiţi GPS-ul, care oferă nu numai informaţii detaliate asupra reţelei de drumuri, ci şi localizarea hotelurilor, restaurantelor, benzinăriilor etc.
- Acordaţi o atenţie specială indicatoarelor prezente la punctele de trecere a frontierei. Cunoaşterea convenţiilor privind circulaţia rutieră pe teritoriul ţărilor tranzitate vă va scuti de eventuale neplăceri.
- Nu folosiţi sisteme anti-radar sau de detectare a radarului! Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier Elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile).
- Nu depăşiţi viteza legală! Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile) – articolul 20 din actul normativ menţionat.
- Nu conduceţi sub influenţa alcoolului! Legea sancţionează conducătorii auto depistaţi a avea o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contravenţie) şi 0,50 g/l (delict).
- Nu folosiţi telefonul mobil în trafic, nu circulaţi pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, nu depăşiţi pe linie dublă, nu treceţi pe culoarea roşie a semaforului, respectaţi semnalele agentului de circulaţie, opriţi în locuri amenajate! Poliţia elenă aplică amenzi mari şi vă poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatrulare pentru aceste abateri. Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.
- Nu parcaţi în locuri nepermise! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
- Respectaţi regulamentul vamal grec! Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.
- În virtutea legii elene nr. 5351/1932, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Grecia obiecte antice este pasibilă să primească o pedeapsă între 1 lună şi 5 ani de închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau comisariatului de poliţie cel mai apropiat, expune deţinătorul unei urmăriri penale.
- În caz de accident de circulaţie o constatare a poliţiei este obligatorie.
- Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului.
- Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
- Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto străin poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. În astfel de cazuri se recomandă angajarea unui avocat local. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.
- Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
- Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Recomandări privind planificarea vacanţei în Paralia Katerini
- Informaţi-vă amănunţit în legătură cu destinaţia de vacanţă aleasă.
- Consultaţi cu atenţie informaţiile prezente pe internet şi verificaţi-le întotdeauna veridicitatea în cel puţin alte două surse diferite.
- Luaţi în calcul şi variantele low-cost dacă dispuneţi de un buget mic, dar asiguraţi-vă că aţi făcut o estimare corectă calitate-preţ a serviciilor pe care urmează să le contractaţi.
- Stabiliţi cum este mai avantajos să contractaţi serviciile de cazare, masă şi transport: direct, de la furnizorii de servicii, sau apelând la o agenţie de turism.
Indiferent de decizia pe care o luaţi, informaţi-vă foarte bine asupra reputaţiei acestor companii, pentru că o alegere pripită vă poate transforma vacanţa într-un calvar.
Dacă vă tentează un pachet de servicii din oferta unei agenţii, informaţi-vă detaliat asupra calităţii fiecăruia dintre serviciile prestate, apelând la impresiile turiştilor care au beneficiat de aceste servicii.
Luaţi legătura cu agenţia care deţine cele mai bune aprecieri din partea turiştilor şi cereţi informaţii suplimentare despre oferta care vă interesează (hotel, masă, transport).
Asiguraţi-vă că preţul pachetului de servicii include toate taxele aferente călătoriei şi cazării, pentru a nu avea de suportat cheltuieli suplimentare, neplanificate (taxă de aeroport, transferuri, taxă de staţiune, taxă pentru folosirea aerului condiţionat etc).
Verificaţi gradul de solicitudine cu care vi se răspunde şi veridicitatea informaţiilor.
Înainte de a lua decizia finală, solicitaţi contractul-cadru pe care urmează să-l încheiaţi cu agenţia, studiaţi-l şi cereţi amănunte suplimentare asupra aspectelor mai puţin clare.
Pentru calatoria cu avionul interesaţi-vă care este limita de bagaje admisă.
Informaţi-vă asupra reglementărilor vamale în vigoare.
Asiguraţi-vă că dispuneţi de toate documentele necesare pe timpul vacanţei.
Informaţi-vă asupra programului de vizitare a obiectivelor turistice şi costul biletelor de intrare.
Familiarizaţi-vă cu alfabetul grec şi învăţaţi câteva cuvinte şi expresii uzuale în limba greacă. Această iniţiativă nu numai că va fi apreciată, dar, cu siguranţă, vă va ajuta să puteţi comunica cu locuitorii zonei, care, de regulă, rareori cunosc o altă limbă de circulaţie internaţională.
sâmbătă, 31 ianuarie 2009
Minighid de conversaţie în limba greacă (II)
Bună dimineaţa: Kalimera
Bună seara: Kalispera
Noapte bună: Kalinihta
Bună/La revedere: Yassas (pl); Yasu (sg), mai puţin formal/xerete
Bine aţi venit: Kalos orisate
Cum te cheamă?: Pos se lene?
Mă numesc...: Me lene....
De unde eşti? Apo pou ise?
Sunt din...: Ime apo thn...
Încântat de cunoştinţă: Hero yia tin gnorimia (xarika)
Ce mai faci/faceţi?: Ti kanis?/Ti kanete?
Bine, mulţumesc: Kala efharisto
Soţie: I sizigos
Soţ: O sizigos
Fiică: I kori
Fiu: O gios
Mamă: Mitera
Tată: Pateras
Prieten: O filos
La cumpărături
Cât costă?: Poso kani afto?
Ce este acesta?: Ti ine afto?
Doresc asta: Thelo afto
Il/O cumpăr: To agoraso
Aş dori să cumpăr: Tha ithela na agoraso
Aveţi: Ehete?
Acceptaţi cărţi de credit?: Pernete pistotikes kartes?
Cum se spune în greacă...? Pos les...sta elinika?
Pot face o fotografie? Boro na kano mia fotografia?
Asta e tot: Afta ine olo
Deschis:Anikto
Închis: Kleisto
Intrare: Eisodos
Ieşire: Exodos
Da: Ne
Nu: Ohi
Călătorii & direcţii & cazare
La ce oră pleacă/soseşte? Ti ora fevyi/ftani to?
Tren: Treno
Autobuz: Leoforio/Astiko
Avion: Aeroplano
Vapor: Karavi
Aş dori...Tha ithela
Un bilet dus-întors: Isitirio me epistrofi
Un bilet pentru ..., vă rog: Ena isitirio gia, parakalo
Clasa 1: Proti thesi
Aveţi locuri de cazare libere pentru deseară? Ehete ena domatio gia apopse?
Pot să văd? Boro na to dho?
Micul dejun este inclus? Symberilamvani ke pro-ino?
Nu sunt locuri libere: Den iparhoun domatia
Unde este...?: Pou ine?
Staţia de autobuz? Praktorio leoforion
Imi puteţi arăta drumul spre...: Parakalo o dhromos yia...
Câţi kilometri? Possa hiliometra?
Cum ajung la...? Pos tha pao sto/sti...?
Este aproape? Ine konda?
Cât costă trecerea cu ferrybotul?: Poso kani to isitirio?
Unde mergi?: Pou pate?
Unde locuiești?: Pou menis?
Hotel: Xenodohio
Hotel bun: Kalo xenodohio
Camere de închiriat: Dohmatia
Dublă: Dhiplo
Single:Mono
Aeroport: Airodromio
Maşină: Aftokinito (amaxi)
Telefon mobil : Kinito
Port: Limani
Doresc o cameră: Thelo ena domatio
Pentru o zi: Ya mia mera
Pentru două zile: Ya dio meres
Pentru o săptămână: Ya mia evdomada
Pentru două săptîmâni: Ya dio evdomades
Gară: O stathmos tou trenou
Staţie De autobuz: O stathmos tou leoforiou
Plecare: Anahorsis
Sosire: Afixis
Agenţie de închiriat auto: Grafio enikiaseos aftokiniton
Parcare: Parking
Rezervare: Kratisi
Stânga: Aristera
Dreapta: Deksia
Drept înainte: Efthia
În spate: Piso
Sus: Pano
Jos: Kato
Departe: Makria
Aproape: Konta
Hartă: Xartis
Azi: Simera
Ieri: Hthes (ehtes)
Mâine: Avrio
Călătorie plăcută!: Kalo taxidi!
Numere
1: ena
2: dio
3: tria
4: tesera
5: pende
6: exi
7: epta (efta)
8: ohto
9: enea (enia)
10: deka
vineri, 30 ianuarie 2009
Minighid de conversaţie în limba greacă (I)
Pe stradă
- Mă scuzaţi: Signomi
- Te rog/cu plăcere: Se parakalo/parakalo
- Mulţumesc: Efharisto (poli)
- Vorbești engleza? Milate aglika?
- Nu vorbesc greaca: Den milao ellenika
- Nu înţeleg: Den katalaveno
- Unde este...?: Pou ine...?
- Când? Pote?
- Cât de departe este?: Poso makria ine?
- Informaţii pentru turişti: Touristikes plirofories
- Lasă-mă în pace! Ase me isiho! (m); Ase me isihi (f)
- Cheamă Poliţia! Fonaxe tin astinomia!
- Ajutor! Voithia!
- Opreşte! Stop!
- Cât este ceasul? Ti ora ine?
- Este...: Ine...
- Ora 1: Mia ora
- Ora 7:30: Epta ke misi
- Cât costă?: Poso kani afto parakalo?
- Aveţi? Ehete?
- Micul dejun: Proino
- Prânzul: Mesimvrino
- Masa de seară: Vradhyno
- Doresc o cafea: Thelo ena kafe
- Poftă bună!: Kali orexi!
- Noroc/Sănătate: YamasCafea: Kafe
- Cafea grecească: Kafe elliniko
- Lapte: Gala
- Fără zahăr: Sketo
- Cu puţin zahăr: Metrio
- Dulce: Glyko
- Peşte: Psari
- Pui: Kotopulo
- Brânză: Tyri
- Salată: Salata
- Cartofi: Patates
- Pâine: Psomi
- Vin: Krasi
- Bere: Byra
- Apă: Nero
- Ceai: Tsai
- Suc: Ximo
- Portocale: Portokali
- Fructe: Fruta
- Unde sunt toaletele? Pou ine i tualetes?
- Cât vă datorez? Poso hrostao?
- Nota de plată, vă rog! To logariasmo parakalo!
joi, 29 ianuarie 2009
Limba greacă
Totuşi, în multe magazine, benzinării, restaurante, hoteluri din oraşele mari şi din staţiunile frecventate de turişti se poate comunica eficient în limbile engleză sau germană.
În Paralia Katerini, în schimb, te simţi ca acasă. Se vorbeşte româneşte pe stradă, pe plajă, în magazine, iar în unele restaurante şi taverne meniul este afişat şi în limba română.
luni, 26 ianuarie 2009
Sărbători oficiale în Grecia
- 1 Ianuarie Protochronia (Πρωτοχρονιά) - prima zi din an
- 6 Ianuarie Theofania (Θεοφάνεια) - Boboteaza
- Kathari Deftera (Καθαρή Δευτέρα) - Miercurea Cenuşii
- 25 martie Eikosti-pempti Martiou - Ziua Independenţei Naţionale
- Megali Paraskevi (Μεγάλη Παρασκευη) - Vinerea Mare
- Kyriaki tou Pascha (Κυριακή του Πάσχα) - Duminica Paştelui
- Deutera tou Pascha (Δευτέρα του Πάσχα) - A doua zi de Paşte
- 1 Mai Ergatiki Protomagia (Εργατική Πρωτομαγιά) - Ziua Muncii
15 August I Kimisis tis Theotokou (Η Κοίμησις της Θεοτόκου) - Adormirea Maicii Domnului
28 Octombrie 'To Ochi' sau 'Imera tou Ochi" (Το Όχι) - Ziua Ohi sau Sărbătoarea naţională a Greciei
- 25 Decembrie Christougenna (Χριστούγεννα) - Crăciunul
- 26 Decembrie Synaxis Theotokou (Σύναξις Θεοτόκου) - A doua zi de Crăciun
31 Decembrie
vineri, 23 ianuarie 2009
Asigurarea de sănătate în Grecia
În cazul în care, pe perioada vacanţei, survin accidente sau îmbolnăviri imprevizibile (urgenţe):
- Luaţi legătura imediat cu cea mai apropiată unitate medicală (cabinet medical privat sau spital);
- Explicaţi medicului situaţia dumneavoastră de sănătate, eventuale afecţiuni anterioare, restricţii la medicaţie etc.;
Prezentaţi medicului asigurarea de sănătate pentru călătorie sau Cardul European de Sănătate.
Siguranţă şi criminalitate în Grecia
Turiştii trebuie, în cazul unor controale de identitate, să fie în măsură să prezinte cartea de identitate/paşaportul român valabil.
- 110 serviciul de urgenţe poliţie
- 112 politie, ambulanţa, pompierii
marți, 20 ianuarie 2009
Poliţia turistică

luni, 19 ianuarie 2009
Utilizarea cardurilor în Paralia Katerini
In cazul pierderii sau furtului unui card de credit apelaţi de urgenţă:
serviciu non-stopTel.: (00-441273) 526840
Băncile sunt deschise de luni până joi între orele 8.00 şi 14.00, iar vinerea de la 8.00 la13.30.
sâmbătă, 17 ianuarie 2009
Telecomunicaţiile în Grecia
Telefonia fixă
Oficiile telefonice ale OTE (Organizaţia de Telecomunicaţii a Greciei) oferă cea mai ieftină modalitate de a efectua convorbiri locale sau internaţionale.
Din Paralia Katerini se poate vorbi cu România fie de la telefoanele publice, fie de la hotel.
- Telefoanele publice nu funcţionează cu monede. Cartele telefonice de 3, 5 sau 10 € se găsesc la majoritatea chioşcurilor şi magazinelor. Cu o cartelă de 5 € se poate vorbi în România între 2 ore şi 3 ore în reţeaua fixă şi 30-40 minute în reţeaua mobilă.
- Convorbirile telefonice efectuate de la hotel costă cu mult mai mult.
Prefixul pentru România este 40.
Pentru a apela numărul fix 1234567 din Bucureşti veţi forma: 00 sau + (simbol ce înlocuieşte codul de ieşire internaţional), 40 (prefixul României), 21 (prefixul Bucureştiului), 1234567 (numărul de telefon pe care doriţi să-l apelaţi) şi veţi obţine 0040211234567 sau + 40211234567.
- Salvarea tel: 166
- Poliţia tel: 100
- Pompieri tel:199
- ELPA Asistentă Rutieră tel: 104
- ELPA Informaţii turistice (08:00-15:00) tel:174
- Poliţia turistică tel: 171
- Informaţii legate de orarul feriboturilor, autobuzelor KTEL şi trenurilor tel: 1440
- Ambasada României în Republica Elenă tel: 0030210 677.4035
- Consulatul General al României, Panorama - Salonic tel: 00302310 340088
Telefoane utile din prefectura Pieria:
- Poliţia Katerini: 23510-46.623
- Poliţia Turistică Katerini: 23510-46.655
- Spitalul municipal Katerini: 23510-57.200
- Asociaţia particularilor care închiriază camere în Paralia Katerini: 23510-63.350
- Uniunea hotelierilor din Paralia Katerini: 23510-61.893
joi, 15 ianuarie 2009
Transportul maritim în Grecia
Transportul aerian spre Paralia Katerini
Preţul unui bilet de călătorie dus-întors la clasa "economic", la bordul unei aeronave aparţinînd companiei Tarom, se situează în prezent în jurul valorii de 400 €.
Transportul feroviar spre Paralia Katerini
Pentru a vă pregăti călătoria consultaţi www.ose.gr.
miercuri, 14 ianuarie 2009
Autostopul în Grecia
Maşini şi scutere de închiriat în Paralia Katerini
Limita de vârstă este 21 ani, iar conducătorul auto trebuie să deţină permis de cel puţin 1 an. Se cere carte de credit ca garanţie.
Atenţie, sub 21 de ani nu sunteţi asigurat.
Călătoria cu taxiul în Paralia Katerini
marți, 13 ianuarie 2009
Transportul cu autobuzul
Pentru a călători aveţi la dispoziţie reţeaua naţională de autobuze K.T.E.L., care asigură transportul pe aproape întreg teritoriul ţării.
Transportul interurban
- Spre Atena circulă zilnic autobuze, cu plecarea din Katerini la orele 9.30, 15.00 şi 24.00. Călătoria durează 6 ore şi biletul pentru un drum costă 24,70 €.
- Spre Salonic autobuzele pleacă la interval de 30 minute. Biletul costă 5 €/persoană şi cei 68 km sunt parcurşi în cca 50 minute. Punctul terminus este autogara pentru autobuze K.T.E.L. din Salonic, situată la intrarea estică a oraşului.
Biletele se cumpără de la automate sau chioşcurile din staţii şi trebuie validate la urcare în aparatul de lângă uşă.
Preţul unei călătorii din Paralia Katerini până în Katerini este de 1,15 €.
Acest tip de bilet permite transferul de pe o linie de autobuz pe alta, până la trei ori, în condiţiile validării fiecarei călătorii, fiind valabil timp de 70 minute de la prima utilizare, respectiv eliberare.
De asemenea, pot fi folosite: bilete pentru 24 ore (2 €) şi bilete pentru 7 zile (10 €), care permit călătorii nelimitate în intervalul de timp specificat, pe orice linie de autobuz, şi nu necesită validarea călătoriei la transferuri.
Studenţii plătesc jumătate din preţul biletelor, cu condiţia să dispună de o legitimaţie valabilă. Informaţii asupra traseelor şi programului autobuzelor pot fi obţinute zilnic la tel.: 185, între orele 07.00 şi 22.00.
Biletele de acest tip pot fi procurate de la chioşcurile OASTH.
Atenţie! Biletele trebuie validate imediat după urcarea în autobuz.
Călătoria fără bilet este sancţionată cu amendă, valoarea acesteia fiind de 60 de ori preţul unui bilet.
luni, 12 ianuarie 2009
Benzinării
Starea drumurilor
vineri, 9 ianuarie 2009
Siguranţa rutieră pe drumurile publice din Grecia
Legislaţia elenă (Legea nr.3431/2006 - Despre comunicaţiile electronice şi alte dispoziţii) prevede o serie de dispoziţii împotriva celor care încalcă clauzele autorizaţiilor de utilizare a frecvenţelor radio sau a celor de transmisie de date numerice.
Cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă cu autoturismul, în situaţia în care parchează ilegal, sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 40-150 €, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
· Conducătorii auto trebuie să poarte centura de siguranţă, să nu depăşească viteza legală admisă (130 km/h pe autostradă, dacă nu există limitări, şi 50 km/h în localităţi, dacă nu există limitări).
· Traficul şi semnalizarea sunt la fel ca în majoritatea ţărilor europene.
· O atenţie specială trebuie acordată trecerilor peste căile ferate nesupravegheate. Încălcarea regulilor de trafic se sancţionează cu amenzi usturătoare.
· Pe drumurile de ţară, curbele bruşte sunt frecvente. De aceea, conducătorii auto trebuie să fie prudenţi, în special noaptea.
Atenţie! În Grecia constatarea amiabilă a accidentelor se face de puţină vreme şi un mare număr de vehicule nu sunt asigurate.
Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Pentru scutere şi motorete închiriate, în caz de accidente care nu implică alte vehicule, pilotul plăteşte stricăciunile firmei de închirieri.
Legături utile
Asistenţă gratuită pentru anumite reparaţii, informaţii generale privind circulaţia pe drumurile publice în Grecia şi legislaţia rutieră:
2-4 Messogion, AtenaTel: (+30) 210 7791615 Fax: (+30) 210 7786642
Biroul International pentru Asigurări 10, Xenofontos, AtenaTel. (+30) 210 3238370, 3238402, 3238455 şi 3238654
joi, 8 ianuarie 2009
Hărţi
Mai multe informaţii la http://www.road.gr/.
Drumurile publice în Pieria
- MUNTELE OLYMP 18
- SALONIC 70
- METEORA 150
- VOLOS 147
- PROMACHONAS 185
- LARISSA 84
- IGOUMENITSA 380
- ATENA 445
marți, 6 ianuarie 2009
Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Paralia Katerini (VI)
Dacă până acum nu aţi pregătit în casă nici o prăjitură grecească ar fi bine să o faceţi, pentru a vă familiariza cu gustul acestora înainte de plecarea în Paralia Katerini. Efortul vă va fi răsplătit cu prisosinţă.
Karythopita
150g unt
130g zahăr pudră
4 ouă
4 linguri de coniac
1 lingură de scorţişoară pisată
150g făină
275g nuci, tăiate în bucăţi
Siropul:
310g zahăr
330ml apă
1 baton de scorţişoară
Frecaţi untul, până se înmoaie.
Adăugaţi zahărul şi frecaţi-l cu untul, până când se topeşte.
Adăugaţi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând bine după fiecare.
Adăugaţi praful de scorţişoară, nucile tăiate şi coniacul şi amestecaţi bine.
Bateţi albuşurile spumă cu un vârf de sare, până se întăresc.
Adăugaţi albuşurile întărite, lingură cu lingură, în amestecul de unt. Apoi, adăugaţi făina treptat şi încorporaţi-o în compoziţie alternativ cu albuşurile.
Luaţi o tavă de cel puţin 5 cm înălţime, pe fundul căreia aşezaţi hârtie de copt unsă cu unt.
Turnaţi compoziţia în tavă şi coaceţi-o, în cuptorul preîncălzit, 40 minute.
Karithopita trebuie să fie crescută bine şi să aibă culoare aurie.
Scoateţi prăjitura din tavă şi porţionaţi-o în pătrate mici, cu latura de 3 cm.
După răcire, introduceţi bucăţile de prăjitură într-un vas mai adânc şi turnaţi peste ele siropul fierbinte.
Lăsaţi karithopita să se însiropeze bine în vasul acoperit, pentru a preveni uscarea.
Decoraţi prăjitura cu bucăţi de nucă tăiate mai mare, presărate peste sirop..
Karithopita este mai bună a doua zi.
Pregătirea siropului:
Puneţi apa şi zahărul într-un ibric şi ţineţi-l pe foc până la dizolvarea completă a zahărului.
Adăugaţi batonul de scorţişoară şi fierbeţi amestecul la foc mic 5-10 minute, până când siropul începe să se îngroaşe. Îndepărtaţi batonul de scorţişoară înainte de a turna siropul pe bucăţile de prăjitură.
Kali Orexi – Poftă bună!